Monimuotoisuus menestyksen avaimena – 55 Rise and Shinen, Alman, Joblyn ja Talouselämän yhteistyöllä tietoa ja käytäntöjä yrityksille
Vuonna 2024 Alma Media, Jobly, Talouselämä ja 55 Rise and Shine -liike yhdistivät voimansa torjuakseen ikäsyrjintää suomalaisessa työelämässä ja edistääkseen työelämän diversiteettiä, yhdenvertaisuutta ja inkluusiota. Yhteistyö käsitti laajan paneelikeskustelujen sarjan, jossa tavoitteena on ollut tehdä näkyväksi ikätasa-arvoon liittyviä näkökulmia.
– Almalle on tärkeää edistää työelämän diversiteettiä, yhdenvertaisuutta ja inkluusiota yhteiskunnan, yritysten ja yksilöiden tasolla. Keskustelusarjan tavoitteena on ollut nostaa esille ikätasa-arvoon liittyviä haastekohtia ja purkaa ikään liittyviä ennakkoluuloja. Jaettu tieto ja käytännöt ovat yritysten käytettävissä inkluusion ja diversiteetin edistämiseksi työpaikoilla, kuvailee Elina Kukkonen, Alma Median viestintä- ja brändijohtaja.
– Tavoitteenamme on, että Suomessa toimivat organisaatiot ja jokainen yksilö kantaa oman vastuunsa ikätasa-arvon toteutumisesta. Yhteistyössä Alma Median, Joblyn ja Talouselämän kanssa olemme tavoittaneet runsaslukuisasti yrityspäättäjiä, ja ymmärrys ikätasa-arvoon liittyvistä ilmiöistä on lisääntynyt, täydentää Reetta Rajala, 55 Rise and Shine –liikkeen perustaja.
”Kokemus käyttöön, Suomi nousuun”
Ensimmäisessä keskustelutilaisuudessa kesäkuussa räjäyteltiin pinttyneitä väärinkäsityksiä ja uskomuksia Suomen työelämän lainsäädännöstä ja eläkejärjestelmästä. Paneelissa mukana asianajaja Kirsi Eksymä, Ilmarisen Kristiina Halonen ja 55 Rise and Shine -liikkeen Reetta Rajala Talouselämän Jussi Kärjen fasilitoimana. Keynote-puheenvuoron piti SOK:n Annina Hyvönen.
Paneeli totesi yksimielisesti, että ikäsyrjintä poistuu Suomesta erityisesti asenteita ja piilorakenteita muokkaamalla sekä omat ajatusvinoumat tunnistamalla, ja tähän voivat vaikuttaa kaikki: yksilöt, yritykset, yhteiskunnalliset päättäjät ja vaikuttajat sekä media. Yhteiskunnallisesti voidaan pohtia myös konkreettisia porkkanoita asian edistämiseksi.
Elokuussa pureuduttiin työnantajien odotuksiin henkilövalinnoissa sekä työntekijän omaan vastuuseen. Keynotena Bridge Impactin Kari Paananen, paneelia fasilitoimassa Talouselämän Jussi Kärki ja keskustelijoina Minna Rouru KONEelta, Sari Nevanlinna Veikkaukselta sekä Reetta Rajala, 55 Rise and Shine -liikkeestä.
Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että työnhakijan tulee pystyä kiteyttämään oma osaamisensa ja motivaationsa nimenomaan siihen tehtävään, jota hakee. Avoimuus, autenttisuus, oman tilanteen ja tavoitteiden kirkastaminen työnhakutilanteessa nähtiin parhaaksi, ellei ainoaksi keinoksi edetä rekrytointiprosesseissa.
Reetta Rajala haastoi työnantajia olemaan avoimempia sellaisten hakijoiden suhteen, jotka eivät välttämättä pyri enää perinteisesti urallaan eteenpäin. Heillä voi olla vilpitön halu ja vahva motivaatio palata vaikkapa asiantuntijaksi aikaisemmista päällikkörooleista huolimatta.
Syyskuussa pureuduttiin HR:n ja esihenkilöiden rooliin ikätasa-arvon toteutumisessa ja rakenteisiin yrityksissä, jotka varmistavat optimaaliset henkilövalinnat ja urapalvelut. Tilaisuudessa kuultiin näkemyksiä siitä, miten ikätasa-arvoa voidaan edistää, sekä asenteita muuttaa yritysten arjessa. Keynotena toimi Elon työelämäjohtaja Kati Korhonen-Yrjänheikki ja keskustelijoina CGI:n Saada Lindfors ja Fennian Mikko Huhto, 55 Rise and Shinen Reetta Rajalan ohella.
Lokakuussa pohdittiin ylimmän johdon vastuuta ikätasa-arvon toteutumisessa. Keynote puheenvuoron piti Tekniikan akateemiset TEK toiminnanjohtaja Jari Jokinen. Paneelissa teemaan sukelsivat Reetta Rajalan kanssa SOK:n pääjohtaja Hannu Krook sekä Amer Sports vastuullisuusjohtaja Anne Larilahti. Keskustelua fasilitoi Talouselämän Anni Erkko.
Johtaminen valuu aina ylhäältä alas ja ylin johto näyttää esimerkkiä. Hyvä johtaminen on hyvää johtamista – ei ole erityistä eri-ikäisten johtamista. Pitää kuulla ihmistä, ja joustoa tarvitaan kaikissa elämänvaiheissa. Ikätasa-arvon tulee olla osa liiketoimintaa.
On yrityksen etu, että organisaatiossa työskentelee erilaisia ihmisiä. Tämä koskee niin ikää, sukupuolta kuin etnistä-, kokemus- ja koulutustaustaakin. Diversiteetti parantaa tutkitusti päätösten laatua, tuottavuutta kuin myös yrityksen menestystä.
Vuoden viimeinen tilaisuus joulukuussa keskittyi monimuotoisuuden ja ikädiversiteetin teemoihin omistaja-hallitus-johto näkökulmasta. Keynotena toimi SAM Headhuntingin Niclas Ahlbom ja Reetta Rajalan fasilitoimassa keskustelupaneelissa äänessä olivat hallitusammattilaiset Elina Piispanen ja Tuomo Haukkovaara sekä VTT:n Kirsi Nuotto.
Yritysten huomisen menestystä varmistaa osaava, hyvinvoiva ja parhaaseen suoritukseensa pystyvä henkilöstö ja tämä kuuluu hallituksenkin velvollisuuksiin. Ikään liittyvät kysymykset tulevat hallituksen pöydälle isossa kuvassa monimuotoisuuden ja diversiteetin kautta, mutta myös vahvasti osaamisen monimuotoisuuden kautta. Yritysten on oleellista arvioida millaista osaamista saadaan rekrytoitua ja pidettyä.
Katso tallenteet kaikista keskustelutilaisuuksista
Kesäkuu: Räjäytetään pinttyneet väärinkäsitykset ja uskomukset Suomen työelämän lainsäädännöstä ja eläkejärjestelmästä, kumppanina SOK
Elokuu: Työnantajien odotukset henkilövalinnoissa ja työntekijän vastuu, kumppanina Bridge Impact
Syyskuu: HR- ja esihenkilötyö ikätasa-arvon keskiössä, kumppanina Elo
Lokakuu: Ylin johto ja vastuullisuus ikädiversiteetin toteutumisessa, kumppanina TEK
Joulukuu: Monimuotoisuus ja ikädiversiteetti omistaja-hallitus-johto -ketjun agendalla, kumppanina SAM Headhunting. Tallenne tulossa myöhemmin.
Tammi ja maaliskuussa 2025 järjestetään vielä seuraavat tilaisuudet:
20.1. Onko yli 55-vuotias työkykyinen? Ilmoittaudu mukaan
20.3. Ikäjohtaminen. Ilmoittautuminen avautuu myöhemmin.
- Julkaistu: 27.12.2024 klo 08:20
- Kategoria: Uutinen
- Teema: Vastuullisuus