Ympäristövastuu
Alma Median ympäristövastuun tavoitteena on kasvihuonekaasupäästöjen minimointi yhtiön omassa toiminnassa ja alihankintaketjussa. Positiivista vaikutusta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi pyritään aikaansaamaan myös ympäristötietoisuutta kasvattavien mediasisältöjen muodossa ja mahdollistamalla digitaalisissa palveluissa kestäviä valintoja esimerkiksi autoa tai asuntoa hankittaessa.
Alma Median onnistunut digitaaliseen transformaation perustuva strategia on vaikuttanut positiivisesti yhtiön ympäristöprofiiliin: digitaalisten sisältöjen ja palveluiden tuottaminen ja jakelu on kustannustehokkaampaa printtituotteisiin verrattuna. Samalla siirtymä vähähiiliseen yhteiskuntaan on luonut yhtiölle liiketoiminnallisia mahdollisuuksia sekä lisännyt resurssitehokkuutta. Vuonna 2023 Alma Median liiketoiminnasta jo reilut 82 %, eli yli 250 miljoonaa euroa, muodostui digitaalisista lähteistä.
Alma Media oli kolmas mediayhtiö maailmassa julkistaessaan hyväksytyt tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet vuonna 2018. Liiketoiminnan merkittävien muutosten myötä vuoden 2016 lähtötasoon pohjautuva 2025 SBTi-tavoite saavutettiin etuajassa ja yhtiö päivitti ilmastotavoitteensa. SBTi-aloitteen pyrkimyksenä on rajoittaa maailmanlaajuisesti ilmaston lämpeneminen enintään 1,5 celsiusasteeseen. Alma Media on sitoutunut vähentämään absoluuttisia Scope 1 ja Scope 2 kasvihuonekaasupäästöjään 52 prosenttia ja 14 prosenttia alihankintaketjustaan vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoteen 2019.
Alma Media on puolittanut oman toimintansa aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt viimeisen seitsemän vuoden aikana ja kiristänyt entisestään ympäristötavoitteitaan.
Alma Median suunnitelman mukaiset päästövähennykset kohdistuvat erityisesti työsuhdeautojen ja sähkön, toimitilojen kaukolämmön ja -kylmän päästöjen vähentämiseen ja alihankintaketjussa lehtien painamiseen, logistiikka- ja ICT-hankintoihin.
Alma Median vuonna 2022 asettaman SBTi tavoitteen mukaan yhtiön tulee vähentää sähkön, kaukolämmön ja kaukokylmän sekä polttoaineen kulutuksesta aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjään vuosittain 4,3 prosenttia vuoteen 2030 asti. Hankinnoista johtuvien, epäsuorien kasvihuonekaasupäästöjen tulee vähentyä vuoteen 2030 asti ja 1,23 prosenttia vuosittain. Alma Media käy aktiivista dialogia alihankkijoidensa kanssa myös päästöjen hillitsemiseksi ja Alma Median SBTi ilmastotavoitteiden tukemiseksi.
Oheisessa taulukossa on esitetty Alma Median ympäristöluvut, energian määrä ja kasvihuonekaasupäästöjen määrän kehitys vuosina 2019–2023.
Parantaakseen päästölaskennan luotettavuutta ja jatkuvuutta otimme vuonna 2021 käyttöön kansainvälisen energiajärjestö IEA:n mukaiset maakohtaiset päästökertoimet niiltä osin, joissa ei ole ollut käytettävissä energiatuottajakohtaista päästökerrointa ja suoritti päästöluvuilleen takautuvasti uudelleenlaskennan. Vuosia 2019–2022 koskevat luvut on oikaistu koskemaan vain yhtiön jatkuvia liiketoimintoja. Ympäristölukujen raportointi kattaa koko Alma Median.
Alma Median synnyttämistä kasvihuonekaasuista vain neljä prosenttia syntyy yrityksen omasta toiminnasta ja 96 prosenttia alihankintaketjussa.
Alma Media saavutti ympäristötavoitteensa vuodelta 2023. Vuonna 2023 yhtiön raportoimat Scope 1 ja Scope 2 -päästöt vähenivät yhteensä 31 % vuoteen 2022 verrattuna. SBTi-tavoitteen perusvuoteen 2019 verrattuna muutos on –60 %. Scope 1 -päästöt vähenivät 10 % vuodessa. Vähenemästä puolet tulee Suomesta ja puolet ulkomaan toiminnoista. Scope 2 -päästöt vähenivät 54 % verrattuna vuoden 2022 tasoon, mikä perustui pääasiassa toimitilamuutoksiin ja siirtymisestä vähäpäästöiseen kierrätyslämpöön. Kaikki Scope 2 -päästöt syntyvät ulkomaiden toimipisteissä.
Vuonna 2024 Alma Media keskittyy edelleen oman toiminnan hiilijalanjäljen minimointiin ja päästöjen vähentämiseen alihankintaketjussa sekä oman toiminnan ilmastoa säästävien vaikutusten vahvistamiseen. Yhtiön autokannan uusiutumisesta vähäpäästöisempään energiatehokkaampaan suuntaan jatketaan kaikissa toimintamaissa.
Lue lisää vuosikertomuksesta.
Lue myös Alma Median sosiaalisesta vastuusta ja hyvästä hallintotavasta.