Alma Media > Uutinen > Kestävä kehitys pilvessä on taloudellista ja resurssitehokasta

Kestävä kehitys pilvessä on taloudellista ja resurssitehokasta

Alma Medialla on yli 100 digitaalista palvelua ja markkinapaikkaa, jotka on luotu almalaisten kehittäjien ja suunnittelijoiden toimesta. Vastuullisuutta edistävät ratkaisut digikehityksessä painottuvat Almalla pilvipalvelujen käyttöön ja palvelujen resurssitehokkaaseen suunnitteluun, mutta esimerkiksi myös tietoturvasta ja –suojasta huolehtimiseen sekä palvelujen saavutettavuuden varmistamiseen.   

Palveluiden kehittäjät tavoittelevat käytännön työssään pilveen tehokkaita alustoja, mistä sovelluksia tarjoillaan käyttäjille. Almalaisten devaajien Anna Suo-Anttilan ja Minna Vanhasalon havaintojen mukaan ekologisuuden huomioiva ja suorityskykyiseksi optimoitu pilvi tuo mukanaan myös taloudellisia säästöjä.  

Videolla Anna Suo-Anttila kertoo ajatuksiaan kestävästä digitaalisesta kehityksestä.

Pilvipalvelut tarjoavat tehokkaita, ympäristöystävällisiä ja taloudellisia ratkaisuja  

Alman asumisen palvelujen parissa työskentelevät Suo-Anttila ja Vanhasalo kiinnostuivat kestävästä ohjelmisto- ja palvelukehityksestä omien arvojensa ja seuraamiensa koulutustilaisuuksien myötä, ja halusivat syventyä aiheeseen enemmän “Siitä tulikin sitten aikamoinen kaninkolo, johon pääsi sukeltamaan juuri niin syvälle kuin itse halusi”, naurahtaa Suo-Anttila.  

Almalle valinta pilvipalvelujen käytöstä on isossa roolissa ekologisessa digikehityksessä. Pilvikeskukset voivat optimoida energiankulutusta paremmin kuin perinteiset datakeskukset, ja tehostaa resurssien yhteiskäyttöä ja skaalautuvuutta, jolloin energian säästö on mahdollista. Lisäksi monet pilvikeskukset tarjoavat varsinaisten palvelujensa lisäksi erilaisia työkaluja pilvikäytön tehostamiseksi. Pilvipalveluihin integroidut tietoturva- ja tietosuojaominaisuudet myös vahvistavat yrityksen itse tekemään työtä turvallisempien palvelujen varmistamiseksi.  

“Pilvipalvelut tarjoavat joustavuutta, mikä mahdollistaa resurssien käytön vain tarpeen mukaan ja palvelujen skaalautuvuuden myötä pienemmän energiankulutuksen. Isot pilvialustat, kuten esimerkiksi Amazon Web Services, joita pääasiassa käytämme, ovat sitoutuneet vastuulliseen toimintaan, mikä luonnollisesti auttaa myös meitä toimimaan kestävästi”, kuvailee Vanhasalo.  

Etenkin yksi asia yllätti Suo-Anttilan hänen perehtyessään kestävän digikehityksen eri näkökulmiin: “Olen huomannut, että kestävä palvelukehitys on usein myös rahatehokasta ja liiketoiminnallisesti järkevää, sillä kestävät ratkaisut tuottavat resurssitehokkaita palveluja. Meillä Almalla ohjataan ja autetaan kehittäjää tekemään asioita järkevästi monin suosituksin ja koulutusten kautta”.  

Käytännön kehittäjillä tärkeä rooli kestävän palvelukehityksen edistämisessä  

Ohjelmistokehitystä kuten muutakin yritysten toimintaa on mahdollista tehdä kestävästi. Alman devaajien yhteiset teknologiset valinnat tarjoavat suosituksia työkaluista ja palveluista, joissa myös ekologisesti kestävät ominaisuudet korostuvat.  

“Moni kehittäjä ei ehkä tule ajatelleeksi vaikutusmahdollisuuksiaan, mutta keinoja kestävään palvelukehitykseen on”, kertoo Suo-Anttila ja jatkaa “Vähintä mitä jokainen voi tehdä, on kertoa muille omasta halustaan vaikuttaa, Almalla itselle tärkeitä asioita pääsee edistämään kollegojen tuen ja vinkkien avulla. Näin ruohonjuuritason ideat saattavat jalostua koko yrityksen toimintatavoiksi ja vaikutus moninkertaistuu.”  

On tärkeää, että käytännön tekijät näkevät työnsä vaikutukset, ja siksi kestävän palvelukehityksen työkalut ja mittarit ovat oleellisia. Almalla osassa yksiköistä työssä ollaan pidemmällä, mutta yhteisten mittarien ja tavoitteiden asettamisessa voitaisiin vielä tehdä enemmän. “Yrityskulttuurin, joka asettaa kestävän kehityksen etusijalle ja kannustaa tiimien välistä yhteistyötä kestävyyden näkökulmasta, tulisi olla ensisijainen tavoite”, Vanhasalo pohtii. 

“Uskon, että jokainen kehittäjä haluaa tehdä kestävää pilveä ja palvelukehitystä. Jos se on samalla liiketoiminnallisesti kannattavaa, se on motivoivaa kehittäjälle, kannattavaa yrityksille ja kestävää yhteiskunnalle ja meille kaikille”, Suo-Anttila tiivistää.  

Seuraa Alman devaajien työtä Instagramissa @almadevelopers .

Lue lisää Alman vastuullisuudesta.

  • Julkaistu: 18.6.2024, 11:31
  • Kategoria: Uutinen
  • Teema: Vastuullisuus

Jaa artikkeli

Lue seuraavaksi:

Saavutettavuudella tunteet huomioivia ja liiketoiminnallisesti kestäviä palveluja

Digitaaliseen mediaan ja palveluihin keskittyvänä yhtiönä Alma Medialle palvelujen käytettävyys, luotettavuus…

Vastuullisuus

Vuosi hiilijalanjäljen mittaamista Almalla – miten vastuullisuudesta tulee osa digimainonnan arkea?

Alma Mediaratkaisuiden markkinointijohtaja Susanna Virkkula oli puhumassa digimainonnan vastuullisuudesta ja…

Vastuullisuus

Askeleita kohti monimuotoisempaa työelämää

Tämän vuoden kehitystoimenpiteitä Almalla ovat esimerkiksi koko henkilöstön DEI-kurssi sekä…

Vastuullisuus