Rohkeus kasvaa yhdessä.

    Alma Media > Tietoa meistä > Strategia

Strategia

Alma Median strategian perustan muodostavat 1) transformaatio, 2) kasvu, ja 3) skaalautuvuus.

Strategian kulmakivet

1.  TRANSFORMAATIO

  • Tehostamme asiakkaidemme prosesseja yhdistämällä palveluita alustoiksi.
  • Valjastamme tekoälyn tuote- ja palvelukehityksen tueksi.
  • Parannamme ketteryyttä, jotta uusien tuotteiden markkinoille pääsy nopeutuu.

2. KASVU

  • Monipuolistamme ja kehitämme uusia tulovirtoja uusilla palveluilla.
  • Kehitämme parhaat inhimilliset ja teknologiset kyvykkyydet.
  • Kiihdytämme kasvua yritysostoin.

3. SKAALAUTUVUUS

  • Hyödynnämme parhaat voimavaramme uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseksi.
  • Laajennumme uusille maantieteellisille alueille.
  • Parannamme yhteistyötä konsernin sisällä.

Muuntautumisemme painetun lehden liiketoimintaan nojaavasta liiketoiminnasta digipalveluja tarjoavaksi yhtiöksi on ollut hyvässä vauhdissa jo pitkään.

Medialiiketoiminnan transformaatiota on tehty parikymmentä vuotta. Se alkoi, kun yhtiössä päätettiin viedä kustannusliiketoiminta tulevaisuuteen kääntämällä painettu media digitaaliseksi. Investoinnit digitaaliseen mediaan ja palveluihin alkoivat 1990-luvun puolivälissä ja Kauppalehden ja Iltalehden verkkosivustot olivat pystyssä jo 1990-luvun lopulla. Siihen aikaan digitaalisen liiketoiminnan osuus liikevaihdosta oli muutaman prosentin luokkaa. Samaan aikaan, kun työ mediamurroksen parissa alkoi, investoinnit markkinapaikkoihin alkoivat.

Strategiaamme on piirretty kattava suunnitelma liiketoimintamme kehittämiseksi, kasvattamiseksi ja skaalaamiseksi
Jatkamme strategista transformaatiotamme mediaa ja palveluita tarjoavasta yhtiöstä kohti kehittyneitä alustaratkaisuja tarjoavaa yhtiötä markkinapaikkojen, median ja informaatiopalvelujen alueilla. Keskeiset liiketoiminta-alueemme ovat rekrytointi, liikkuminen, asuminen ja toimitilat, informaatiopalvelut ja uutismedia. Keskitymme liiketoimintoihin, joissa meillä on kykyä luoda loppuasiakkaalle lisäarvoa ja joissa kilpailuetumme mahdollistaa meille kannattavan kasvun. Yhdistämme omat ja asiakkaidemme tekniset ja kaupalliset alustat saumattomiksi palvelukokonaisuuksiksi, jotka parantavat palveluidemme käyttäjien asiakaskokemusta ja tehostavat yritysasiakkaidemme digitaalisia prosesseja, kuten markkinapaikkaliiketoiminnassa myynti- ja ostoprosesseja. Haemme kasvua täydentämällä tarjontaamme keskeisten liiketoiminta-alueidemme arvoketjujen alueilla. Kasvua vauhditetaan yritysostoin ja jatkamme liiketoimintamme kansainvälistymistä myös uusille maantieteellisille alueille. Kehitämme sekä teknologia- että osaamiskyvykyyksiämme kasvun ja transformaation mahdollistamiseksi.

Konsernin kaikille liiketoiminnoille yhteiset strategiset painopisteet ovat tekoäly ja yleisöt. Tekoälyn nopea kehitys tulee vaikuttamaan laajasti toimintaympäristöömme ja liiketoimintaamme tulevaisuudessa.

Hyödynnämme tekoälyn luomat mahdollisuudet tuotteidemme ja palvelujemme kehittämisessä, keskeisten prosessiemme tehostamisessa ja jokaisen työntekijän työn kehittämisessä. Tavoitteenamme on tekoälyn avulla nopeuttaa tuotteidemme markkinoille saattamista ja tehdä toiminnastamme yhä ketterämpää. Palveluitamme käyttävän yleisön kasvu, käyttäjien sitoutumisen lisääminen, palveluidemme kirjautunut käyttö ja personoidummat palvelut ovat olennaisia kaikille liiketoiminnoillemme. Synergiaa haemme yhteistyöstä eri segmenttiemme ja liiketoimintojemme välillä mm. ohjaamalla liikennettä palveluidemme välillä yleisöjen kasvattamiseksi, keräämällä, jalostamalla ja kaupallistamalla dataa sekä hyödyntämällä yhteistä teknologiaa, alustoja, osaamista ja toimintoja sekä panostamalla yhteiseen mediamyyntiin Suomessa.

Käyttäjien kiinnostus asiointiin ja kaupankäyntiin verkossa kasvaa, myös kotitalouksien suurempien hankintojen osalta. Ostoprosessien digitalisoituessa otamme strategisia askeleita kehittääksemme markkinapaikkojamme luokitellun listausilmoittelun palveluista kehittyneiksi digitaalisiksi alustoiksi. Tavoitteena on auttaa sekä loppukäyttäjiämme että B2B-kumppaneitamme asioimaan vaivatta ja sujuvasti verkossa ja tarjota lisäpalveluita asiointiprosessin eri vaiheissa. Kuluttaja voi esimerkiksi viedä auto- tai asuntokaupan loppuun asti rahoitusjärjestelyjä myöten uusilla kaupankäyntialustoilla. Tähän tarvitaan loppukeväästä 2023 Alma Median saamaa toimilupaa hoitaa maksuvälitystä. Esimerkkejä uusista palveluista ovat liikkumisen osalta muun muassa autokaupan dokumentaatio ja maksaminen sähköisesti, älypuhelimella hoituvat Helpot kaupat -malli ja helmikuussa 2023 aloittanut digitaalinen käytettyjen autojen huutokauppa Baana. Asumisen osalta vastaaviin esimerkkeihin kuuluvat OviPro-palvelukokonaisuus, sähköiset työkalut asuntokaupan kaikkiin vaiheisiin, asunto– ja kiinteistökauppohin sekä Asuntoneuvos, eli vuokrasuhteen digitalisoinnin työkalut ja ajantasainen markkinatieto asuntosijoittamisen tueksi. DOKS-palvelu auttaa yrityksiä digitaalisella työkalulla rahanpesuvelvoitteiden hoidossa, pakoteseurannassa sekä yleisesti asiakkaan tunnistamisessa ja tuntemisessa.

Alma Career United -hanke on vuoden 2021 lopusta lähtien lisännyt suunnitelmien mukaisesti yhteistyötä tuotekehityksessä, myynnissä ja markkinoinnissa, yhtenäistänyt teknologiaa ja toimintamalleja ja rakentanut kansainvälisesti entistä kilpailukykyisempiä palveluita. Hanke tuottaa vahvempaa synergiaa palvelun tuottamisessa yritysasiakkaille ja laajempien yli toimintamaiden rajojen ulottuvien rekrytointiratkaisujen kehittämiseen. Etenemiselle keskeistä on 10 maan yhteisen tuotekehityksen mahdollistavan teknologian ja palvelualustojen yhtenäistäminen sekä talouden, HR:n ja juridisten prosessien asteittainen tuominen osaksi konsernin prosesseja. Myös yritysasiakkaille lanseerattu B2B-brändi, Alma Career, mahdollistaa samojen tuotteiden ja palveluiden ostamisen ja myymisen kaikissa Career-maissa ja laajemmin Euroopassa.

Strategian toteuttaminen vuonna 2024
Alma Career -segmentin sisäistä yhteistyötä syventävä ja tuottavuutta parantava Career United -hanke jatkui, ja yhteisen järjestelmäarkkitehtuurin ja taustajärjestelmien uudistamisprojektit etenivät suunnitellusti. Tšekin ja Slovakian CV-tietokantoja yhdistettiin kokonaisuudeksi, joka palvelee rekrytointeja tekevien yritysten tarpeita entistä paremmin. Uuden työpaikka-alustan myötä Slovakiassa otettiin käyttöön uusi AI-pohjainen hakuteknologia, tehostaen merkittävästi työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista. Maarajat ylittävä tuoteorganisaatio aloitti toimintansa tavoitteenaan kilpailukyvyn ylläpito, tuotekehityksen tehostaminen, alustajärjestelmien nopeampi yhtenäistäminen sekä tuotevalikoiman tehokkaampi hallinta. Tšekissä kehitetty mobiilirekrytointipalvelu Prace za Rohem laajennettiin onnistuneesti Slovakian markkinalle ja mobiilirekrytointipalvelu Poslovac lanseerattiin uudistettuna Kroatian markkinalle. Puolan liiketoimintoja ajettiin alas ja vetäytyminen, joka ei olennaisesti vaikuta Alma Median lukuihin, tapahtui. Alma Career hankki omistukseensa tšekkiläisen start-up-yrityksen, Nelisa s.r.o.:n, jonka päätuotteena on rekrytointimainonnan ohjelmallisen ostamisen mahdollistava teknologia. Hankinnan myötä segmentin toimintamaat saavat lisätyökaluja rekrytointimainonnan kohdistamiseen sekä uusia jakelukanavia mainosnäytöille.

Alma Marketplaces -segmenttiin integroitu Netwheelsyrityskauppa täydentää segmentin autoilun järjestelmä- ja markkinapaikkapalveluita. Laajentunut tarjooma tehostaa ajoneuvojen osto- ja myyntiprosesseja sekä edistää markkinapaikka- ja järjestelmäliiketoiminnan kehittämistä. Asumisen palveluissa on tehty merkittäviä investointeja kiinteistövälitystoimialan digitaalisiin palveluihin kehittämällä sähköiset työkalut kaikkiin asuntokaupan aiheisiin tarjoava OviPro, joka korvaa nykyisen KIVI-välitysjärjestelmän. Digitaalisen asuntokaupan palveluita kehitetään yhdessä pankkien ja kiinteistönvälittäjien kanssa. DIAS:n piirissä on yli 3 000 kiinteistönvälittäjää ja kaikki merkittävät asuntolainoitusta tarjoavat pankit Suomessa: lähes puolet välittäjien solmimista asunto-osakkeiden kaupoista tehtiin DIAS-kauppoina. Toimitilojen markkinapaikkaliiketoiminnassa alusta uudistetaan vastaamaan asiakkaidemme monipuolisiin tarpeisiin Suomessa ja Ruotsissa ja digitaalisia palveluita laajennetaan asiakkaan koko arvoketjun eri vaiheisiin. Vapaa-ajan asuntojen vuokrauspalvelu Nettimökki uudistettiin, mahdollistaen turvalliset maksut Alma Median maksunvälitysjärjestelmää hyödyntäen. Lisäksi Juridiikan ammattilaisille lanseerattiin uusi Juridiikan ajankohtaiset -palvelu, joka kokoaa yhteen asiantuntijoiden tuottamia sisältöjä eri oikeudenaloilta.

Alma News Median kehityshankkeina olivat katsantokaudella yhteisen media-alustan rakentaminen eri mediabrändeille ja tekoälyn hyödyntäminen toimituksellisessa työssä. Uuden segmentin teknologia- ja dataorganisaatiot yhdistettiin jo 2023, ja katsantokaudella toimituksille lanseerattiin yhteisiä työkaluja digijulkaisemiseen. Tekoäly-tiimi aloitti työnsä, ja toimituksellista työtä avustavia työkaluja otettiin laajasti käyttöön. Tekoälyä hyödynnetään myös Iltalehden sentimenttianalyysissä, jonka avulla sisältöjä pystytään kehittämään ja kohdentamaan yleisöille entistä paremmin. Tuotteista Kauppalehden sivusto, sovellus ja digitaaliset palvelut uudistettiin kokonaan, ja uutissisältöjä terävöitettiin. Uutena sisältötuotteena lanseerattiin KL Avain -konsepti, joka lisää syventävien sisältöjen painoarvoa ja kasvattaa Kauppalehden arvoa digitilaajille. Q3:lla uudistusvuorossa oli Arvopaperi. Segmentin digitilausmyynnin strategiaa tukee raportointikaudella tehty konsernin Suomen yhtiöiden fuusio, mikä mahdollisti eri mediatuotteiden asiakaskantojen yhdistämisen. Pitkän aikavälin kilpailukykynsä varmistamiseksi segmentissä käytiin muutosneuvottelut ja Kauppalehden painettujen liitelehtien Option ja Faktan sekä Mediuutiset-lehden ilmestyminen loppui vuodenvaihteessa ja henkilöstö vähentyi 20 henkilötyövuodella. Kotikokki.net-palvelu myytiin, mikä ei olennaisesti vaikuttanut Alma Median lukuihin.

Tutustu Alma Median pitkän aikavälin taloudellisiin tavoitteisiin

Liiketoimintamalli

Alma Medialla on liiketoimintaa kolmessa liiketoiminta- ja raportointisegmentissä:

  • Alma Career
  • Alma Marketplaces
  • Alma News Media

Alma Median pääasialliset liikevaihdon lähteet ovat:

  • luokiteltu ilmoittelu,
  • mainonta,
  • digitaaliset palvelut,
  • sisällöt,
  • muu myynti.

Liiketoimintamallin kuvaus

Digitaalisen transformaation edetessä Alma Median liiketoiminnan yhä keskeisemmäksi osaksi ovat muodostuneet digitaaliset markkinapaikat, muun muassa rekrytointiliiketoimintaan sekä asumiseen ja liikkumiseen liittyvät palvelut. Alma Median digitaalisten palveluiden asiakkaita ovat sekä yritykset että kuluttajat. Digitaalisten palveluiden liiketoimintamalli perustuu niin sanotun luokitellun ilmoittelun kohdeilmoituksista perittäviin maksuihin, näkyvyysilmoitteluun palveluissa, palvelumyyntiin, hyötysisällöistä ja/tai palvelun käyttäjille suunnatusta mainonnasta kertyviin tulovirtoihin, tilausmaksuihin ja lisenssimaksuihin tietojärjestelmien käytöstä.

Medialiiketoiminta pitää sisällään esimerkiksi ammatti- ja talousmedia kuin myös valtakunnallinen monikanavamedia Iltalehti. Medialiiketoiminta perustuu sisällön kautta muodostuvaan suhteeseen lukijan kanssa. Median kehittyessä lukijasuhde muotoutuu moniulotteiseksi mediabrändin asiakkuudeksi, jonka lujuus vaihtelee satunnaisesta kävijästä tai irtonumeron ostajasta säännölliseen verkkopalvelujen hyödyntämiseen maksavana ja rekisteröityneenä käyttäjänä tai painetun lehden kestotilaajana.

Palveluitamme ovat myös mm. kirjankustannus, tietopalvelut, koulutus-, tapahtuma- ja suoramarkkinointiliiketoiminta.

Lukijat ja verkkokävijät muodostavat kullekin välineelle ominaiset kohderyhmät, jotka ovat puolestaan mainosmyynnin perusta. Näitä kohderyhmäkontakteja myydään media- tai välinekohtaisesti sekä yleisösegmentteinä digitaalisesta Alma-verkostosta mainostajille. Mainostajalle tämä merkitsee mahdollisuutta tavoittaa kohdennetusti oman alansa yritykset, asiantuntijat, päättäjät, yrittäjät tai kuluttajat. Datan, analytiikan ja koneoppimisen hyödyntäminen on yhä keskeisempää mainostaja-asiakkaiden tuote- ja palvelutarjooman parantamisessa ja loppukäyttäjien palvelujen rikastamisessa. Data ja markkinoinnin automaatio mahdollistavat yhä laadukkaampien, toimivampien sekä vaikuttavampien ratkaisujen tarjoamisen mainostajille.

Brändin vetovoima ja sen ylläpitämiseksi tehtävä markkinointi on digitaalisessa ympäristössä ratkaisevan tärkeää. Alma Median palvelut ovat oman segmenttinsä tunnetuimpia brändejä Suomessa ja konsernin toimintamaissa itäisessä Keski-Euroopassa.

Palvelujen suosio käyttäjien keskuudessa pohjautuu hyvään käytettävyyteen, sisältöjen ainutlaatuisuuteen ja monessa tapauksessa myös yhteisöllisyyden voimaan. Keskeistä on myös kyky reagoida paikallisiin asiakastarpeisiin paikallisesti räätälöidyillä tuotteilla ja palveluilla.

Arvonluonti

Alma Median arvonluonnissa asiakkaille, osakkeenomistajille ja yhteiskunnalle avainroolissa ovat henkilöstön vahva journalismin, markkinoinnin ja teknologian osaaminen, vahvat tuote- ja palvelubrändit, asiakasdata, parhaat kumppanit, tehokas tuotanto- ja jakeluverkosto sekä vakaa taloudellinen asema. Näitä on kuvattu tarkemmin arvonluontia kuvaavassa kaaviossa.