Alma Media > Mainostajalle > Tutkimus: Näin autonostajat käyttäytyvät markkinapaikoilla

Tutkimus: Näin autonostajat käyttäytyvät markkinapaikoilla

Suomen suurimmat autojen markkinapaikat Nettiauto ja Autotalli ovat suosittuja sivustoja autojen ostoaikeissa olevien sekä autoista muuten kiinnostuneiden keskuudessa. Nettiautossa vierailee noin 770 000 verkkokävijää viikossa ja Autotallissa on noin 135 000 viikkokävijää (Lähde: FIAM vko 1-13/2022​).

Markkinapaikoilta saadaan dataa kuluttajien käyttäytymisestä ja kuluttajakysynnästä​. Muun muassa trendit kaupankäynnissä, tiedonhaussa ja kuluttajien preferensseissä koostuvat mittavasta hakudatasta – vuoden 2021 aikana hakuja on tehty noin 156 miljoonaa (Lähde: Nettiauto ja Autotalli: Hakudata).

Autonostajien mietteet esiin kävijäkyselyn avulla

Autonostajien pulssilla pyrimme myös olemaan säännöllisillä kyselytutkimuksilla, joilla selvitämme kuluttajien ajatuksia, aikeita ja tunnelmia automarkkinasta.

Toteutimme syyskuussa 2022 markkinapulssikyselyt Autotallissa ja Nettiautossa. Kyselyt toteutettiin pop up -kyselyinä, joihin vastaajat kutsuttiin satunnaisotannalla. Autotallin kyselyyn vastasi 786 verkkosivukävijää ja Nettiauton kyselyyn 2 252 kävijää. Tämän artikkeli esittelee kyselyiden keskeisä tuloksia.

Kyselyiden vastaajissa painottuvat miehet. Nettiauton kyselyyn vastaajista 90 % on miehiä ja loput 10 % naisia. Autotallin kyselyyn vastaajista 82 % on miehiä ja 18 % naisia. Autotallin vastaajissa korostuvat hieman vanhemmat ikäryhmät, sillä 66 % vastaajista ovat vähintään 50-vuotiaita. Nettiauton kyselyyn vastaajien ikäjakauma on hieman tasaisempi ja heistä 41 % on alle 40-vuotiaita.

Autointoilijat löytyvät autoilun markkinapaikoilta

Autoilun markkinapaikat houkuttelevat todellisia autointoilijoita. Jopa 32 % Nettiauton kyselyyn vastaajista kertoo, että taloudessa on enemmän kuin kaksi autoa.

Katso tästä millaisia autotalouksia markkinapaikoilla vierailee:

Seuraavan auton hankinta suunnitelmissa

Markkinapaikoilla ollaan ns. autonostohousut jalassa ja valmiina tekemään hankintoja. Reilusti yli puolet sivustoilla vierailevista etsii seuraavaa autoa. Tarjonnan ja markkinan seuraaminen ja katselu ovat myös suosittuja syitä vierailla markkinapaikoilla.

Katso tästä, mitä sivustoilla vierailevat ovat tehneet palvelussa viime aikoina:

Käytetyt autot kiinnostavat

Tulevaisuuden suunnitelmissa jopa 80 %:lla Nettiauton sivukävijöistä on käytetyn auton ostaminen. Myös uuden auton ostaminen kiinnostaa ja usea suunnittelee samalla auton myymistä.

Katso tästä millaisia autoihin liittyviä suunnitelmia Nettiauton ja Autotallin vierailijoilla kyselytutkimuksen mukaan on:

Tämän arvoisia uusia ja käytettyjä autoja kuluttajat etsivät

Uusien autojen etsijät arvatenkin ovat kiinnostuneita hieman kalliimmista autoista. Etenkin Autotallin verkkokävijät etsivät tyypillisesti 30 000–39 999 euroa maksavia autoja. Myös kalliimmat autot kiinnostavat ja Nettiauton kävijöistä noin kolmannes on hankkimassa 50 000 tai sitä kalliimpaa uutta autoa.

Tutustu alla graafiin, josta ilmenee uusien autojen halutut hintaluokat:

Käytettyjen autojen hinnoista korostuvat varsinkin Nettiauton sivukävijöiden keskuudessa alle 5 000 euroa maksavat ajoneuvot. Mutta myös arvokkaammille käytetyille autoille on kysyntää.

Tutustu tästä haluttujen käytettyjen autojen hintaluokkiin:

Näitä käyttövoimia autojen ostajat suosivat

Erilaiset autojen käyttövoimat ovat olleet viime aikoina mukana keskustelussa. Sähkö- ja hybridiautojen voimakas esiinmarssi on kestänyt jo jonkin aikaa. Lisäksi nopeat vaihtelut niin polttoaineiden kuin sähkön hinnassa ovat aiheuttanut kuluttajille lisäpohdintaa oikean käyttövoiman valintaan.

Nettiauton ja Autotallin kyselyssä selvitimme millä käyttövoimalla varustetun auton kuluttajat aikoivat seuraavaksi hankkia. Käyttövoimien suosio vaihtelee sen mukaan, onko harkinnassa uusi vai käytetty auto.

Uuden auton hankintaa suunnittelevien keskuudessa ladattava hybridi, sähkö sekä myös bensiini ovat suosituimpia käyttövoimia. Katso tarkemmat tiedot alla olevasta graafista:

Käytetyn auton hankintaa suunnittelevien keskuudessa perinteisemmät käyttövoimat kuten bensiini ja diesel ovat pitäneet pintansa. Toki erilaisten käyttövoimien saatavuus käytettyjen autojen joukossa vaihtelee ja tarjonta voi painottua bensiini- tai dieselkäyttöisiin autoihin.

Tarkempaa tietoa haluista käyttövoimista alla:

Haluatko kuulla lisää automarkkinasta?

Ota yhteyttä mediamyyntiin >>
Seuraa Autoilun datakatsaus -sivua >>
Tutustu Alman autoilun ja liikkumisen kokonaisuuteen >>

  • Julkaistu: 17.10.2022, 12:01
  • Kategoria: Mainostajalle
  • Teema: Autoilu, Autoilun datakatsaus, Tutkimus

Jaa artikkeli