Alma Media > Uutinen > Kaupallisen yhteistyön avoimuus on kaikkien etu

Kaupallisen yhteistyön avoimuus on kaikkien etu

Olen journalismin suurkuluttaja, kannatan medialukutaidon opettamista alakoulusta alkaen ja uskon yritysten tuottamiin hyviin sisältöihin. Päästäni nousee höyryä, kun kuulen sanan piilomainonta väärässä paikassa.

Piilomainonta on lähes aina täysin eri asia kuin sisältömarkkinointi. Sisältömarkkinoinnissa yritys tarjoaa yleisölle ja asiakkailleen hyödyllistä ja kiinnostavaa sisältöä, jota asiakas haluaa lukea, katsoa tai kuunnella. Piilomainonnassa yritys yrittää saada tuotteelleen julkisuutta vaivihkaa, salailemalla.

Kaupallinen sisältö voi olla hyödyllistä, viihdyttävää, opastavaa tai koskettavaa ja sopia aihepiiriltään ja tyyliltään julkaisun tai verkkopalvelun muuhun sisältöön. Miksi yritys ei haluaisi tarjota hyvää sisältöä lukijalle ylpeästi omissa nimissään?

Alman medioissa on kaupallisia sisältöjä, jotka ovat keränneet muutamassa päivässä yli 80 000 lukijaa. Se on paljon enemmän kuin moni perinteisen toimituksen juttu. Mediatalolle on tärkeää merkitä kaupallinen sisältö selvästi. Tavoitteena on tehdä erinomaista sisältöä, josta asiakkaamme saa kiitoksen lukijoina, yhteydenottoina ja sitoutuneina asiakkaina.

Sisältömarkkinoinnin tarkoitus on palvella nykyisiä ja tulevia asiakkaita sisältöjen avulla.

Kun yritys julkaisee yhteistyössä median kanssa tuotettua sisältöä, on kaikkien etu merkitä sisältö hyvin. Olisi omituista jättää kertomatta, kuka tai mikä yritys tiedon tarjoaa. Yksikään todellista sisältömarkkinointia tekevä yritys ei halua sisällön hyödyttävän vahingossa kilpailijoitaan.

Sisältömarkkinoinnin artikkelit, videot ja podcastit ovat myös eri asia kuin uutinen. Uutissisältö kertoo asioista puolueettomasti ja kaikkia osapuolia kuunnelleen. Kaupallisella sisällöllä on aina yritystä hyödyttävä tavoite.

Kauppakamarin Mainonnan eettinen neuvosto antaa lausuntoja myös mainonnan tunnistettavuudesta. Huomautuksia ovat tänä ja viime vuonna saaneet etenkin Youtube-yhteistyöt ja esimerkiksi Instagram-kampanjat, joissa kaupallisen yhteistyön merkitseminen ja kertominen hakee vielä muotoaan. Ammattimaisilla vaikuttajamarkkinoijilla pelisäännöt ovat hallussa, kaikilla kokeilijoilla ei vielä ole.

Ei siis sekoiteta piilomainontaa sisältömarkkinointiin. Ne ovat eri asia samalla tavalla kuin uutinen on eri asia kuin kaupallisen yhteistyön artikkeli. Medialukutaidon oppiminen on tärkeää, että me kaikki osaamme tunnistaa hyvät sisällöt, ovatpa ne julkaistu sitten mediassa, yrityksen omilla verkkosivuilla tai vaikuttajan kanavissa. Välillä jopa kaikissa niissä.  

 

Kirjoittaja Hanna Repo on Alma Median sisältömarkkinointijohtaja

  • Julkaistu: 9.7.2018, 00:00
  • Kategoria: Uutinen
  • Teema: markkinointi

Jaa artikkeli

Lue seuraavaksi:

Viisi markkinoinnin trendiä 2022 – näistä vielä puhutaan

Trendikatsaukset tehdään tyypillisesti alkuvuonna, mutta maailman ja trendien muovautuessa yhä…

Trendit

Löydä luovuus! Apunasi on tekoäly, rohkeus, liikkuva kuva ja data

Näin syksyn kynnyksellä on mukava palata lämpimän kesän tunnelmiin. Kesäkuun…

Markkinointi

Vuoden toimisto -kilpailun finalistit julki

Alma Media on tänäkin vuonna mukana toteuttamassa Vuoden Toimisto -palkintotilaisuutta.…

Vuoden Toimisto