Ronja Salmi saa yrittäjänä valita työt arvojensa mukaan

Nuori monitaituri uskoo, että hyvin tehty työ kantaa hedelmää.

26-vuotias yrittäjä-kirjailija Ronja Salmi toimi juontajana ja panelistina nuorille työnhakijoille Helsingissä järjestetyssä Future Forerunners -tapahtumassa huhtikuun alussa. Salmen mukaan työelämässä menestyy, kun on rehellinen omille arvoilleen ja tekee asioita, joista pitää. Hyvä brändi syntyy arvojen sivutuotteena.

- Minulla on kolme kriteeriä, joita mietin, ennen kuin otan työn vastaan. Ensinnäkin on tärkeää, että työ vastaa omia arvoja. Toiseksi mietin saatavaa palkkiota. Korvaus ei saa olla niin pieni, että jää harmittamaan. Kolmantena mietin, voinko oppia jotain, Salmi toteaa ja täydentää:

- En valitse duuneja brändin rakennuksen takia, vaan siksi, että ne ovat minulle tärkeitä ja pidän niitä arvossa. En voi puhua ilmastonmuutoksen vastaisista toimista ja ottaa sponsorilta katumaasturia – se ei vain toimi.

Salmi on rakentanut uraansa keskittymällä tietoisesti taitoihin, joita haluaa käyttää, sekä asioihin, joiden parissa haluaa työskennellä. Hän uskoo, että hyvin tehty työ huomataan ja mukava työkaveri muistetaan.

- Haluan kirjoittaa, juontaa ja tehdä telkkaria. En itse joudu hakemaan töitä, vaan työt tulevat minun luokseni. Joku voi nähdä minut jossain ja miettiä, että hei, Ronja olisi hyvä meillekin. Näin kehä ruokkii itse itseään. Avainasemassa on tietysti aktiivinen omasta brändistä huolehtiminen.

Yrittäjyys tuo vapautta ja mielekkyyttä työhön

Monilla aloilla vakituiset työsuhteet ovat jäämässä historiaan ja yrittäjyydestä muodostuu yksi vaihtoehto työllistyä. Salmi itse ryhtyi yrittäjäksi parikymppisenä, eikä ole kokenut muutosta suureksi.

- Minulla oli työntekijänä ihan yhtä epävarmat tulevaisuudennäkymät: ei mitään mahdollisuutta ennustaa tulevaisuutta ja pätkätyötä pätkän perään. Parasta yrittäjyydessä on se, että olen tilivelvollinen vain itselleni ja päätän omat tapani tehdä töitä. Minulle on myös tärkeää, että saan tehdä työni, milloin haluan.

Siinsipä tulevaisuuden haaveissa yrittäjän ura tai ei, Salmi rohkaisee nuoria työntekijöitä uskomaan omiin taitoihinsa ja keskittymään ydinosaamisensa kehittämiseen. Hänen mielestään hänen sukupolvellaan on monia vahvuuksia työelämässä. Nuorilla on hyvä alttius oppia käyttämään erilaisia some-alustoja ja digitaalisia työkaluja, eivätkä nuoret ota asioita tai auktoriteetteja annettuina.

Huonosta johtajuudesta pitää pystyä keskustelemaan, vaikka olisikin aloitteleva työntekijä. Nuoret ajattelevat, että johtajuus pitää ansaita teoilla joka päivä.

- Eniten hyötyä omalle uralleni on ollut itse keksimistäni asioista. Olen ehdottanut esimerkiksi Instagramiin draamasarjaa. Tällaisista asioista on tullut paljon kiitosta. Kyse on rohkeudesta tarjota itseään ja omia ideoitaan eteenpäin.

 

Jutun kirjoittajat ja valokuvaaja ovat Haaga-Helian opiskelijoita. He osallistuivat Haaga-Helian ja Alma Median yhteistyöprojektiin, jossa ryhmä Haaga-Helian opiskelijoita avusti Alma Mediaa Future Forerunners -tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa.

  • Päivämäärä: 22.5.2019, 09.30
  • Uutisen tyyppi: Uutinen
  • Teema: Tapahtumat
  • Teksti: Janika Immonen ja Manna Fransas 
  • Kuvat: Jennika Solakuja

Jaa artikkeli:

Lue seuraavaksi:

Suuri journalistipalkinto (SJP) suomalaisen median jaettavaksi

Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus, Suuri Journalistipalkinto – Stora Journalistpriset (SJP), siirtyy suomalaisten mediatoimijoiden jaettavaksi

Tapahtumat

Media nimeltä mmiisas – henkilöbrändistä ammatti

24-vuotias Miisa Rotola-Pukkila on uuden polven vaikuttaja, jonka tärkein työväline on älypuhelin. Nuoresta iästään huolimatta hän on onnistunut luomaan itsestään vetovoimaisen brändin, joka tunnetaan paremmin nimellä mmiisas.

Tapahtumat
HRx 2017

Googlen [x]:n johtaja Mo Gawdat pääpuhujana HR-alan ykkösseminaarissa!

Suomen johtava HR-alan tapahtuma HRx kokoaa 21.11. Helsingin Messukeskukseen 500 HR-ammattilaista yhteen verkostoitumaan, keskustelemaan ja inspiroitumaan alan edelläkävijöiden johdolla. Tapahtuman pääteema on teknologia ja ihmiset rintarinnan – miten tekoäly, robotiikka, analytiikka ja muut teknologiat muuttavat organisaatioidentoimintaa sekä työn tekemistä.

Tapahtumat