Alma Media > Tiedotepankki > 2015 > 2015 > 2015 > Yritysvideo vai pala taidetta?

Yritysvideo vai pala taidetta?

Videoista on tullut netin katsotuinta sisältöä, mitä myös yritykset hyödyntävät. Hyvin tehty yritysvideo muuttaa yritysilmeen eläväksi ja kertoo yrityksen tarinan innostavasti ja kiinnostavasti.

Videot ja kuvallinen tarinankerronta ovat kasvava trendi yritysten brändin rakentamisessa. Siksi yhä useampi yritys panostaa liikkuvaan kuvaan. Yritysvideot eivät ole enää pelkkiä puhuvia päitä ja oman tuotteen tuputtamista, vaan parhaimmillaan ne ovat kunnianhimoisesti alusta loppuun saakka toteutettuja taideteoksia.

Videot voivat olla myös pieniä ja nopeita vinkkejä tai tunnelmapaloja. Erilaiset How to -videot taas antavat konkreettisia neuvoja arjen asioihin. Myös monet raskaat ja paksut tuotemanuaalit ovat siirtyneet nettiin lyhyesti ja ytimekkäästi katsottaviksi tuotevideoiksi.

Videon tekeminen on yhdistelmä rutiinia, luovuutta ja ad hoc -neuvonpitoa. Miikka Tikka kuvakäsikirjoituksen kimpussa etualalla.

Videoilla voi kertoa tarinoita kiinnostavasti, koskettavasti ja mieleenpainuvasti. Niitä jaetaan niin sosiaalisessa mediassa, nettisivuilla, tapahtumissa, myyntitapaamisissa kuin messuillakin. Ja hakukoneet nostavat videosisällöt hakutuloksissa korkealle.

Viesti esiin rohkeudella

Alma Mediaan kuuluva sisältötoimisto Alma 360 aloitti videoiden tekemisen sisältömarkkinoinnin keinona heti, kun digitaaliset järjestelmäkamerat rantautuivat Suomeen. Kokemusta videotuotannosta on siis kertynyt jo pitkältä ajalta.

”Olemme tuottaneet useita satoja videoita erilaisille toimijoille. Meillä tietyt perusasiat hoituvat rutiinilla ja tiedämme, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Ja haluamme pitää innostuksen yllä kehittämällä jatkuvasti jotakin uutta”, sanoo Alma 360:n johtava AD Miikka Tikka.

Hyvä yritysvideo syntyy huolellisella suunnittelulla ja ripauksella rohkeutta. Kaikki lähtee asiakkaan toiveesta ja viestinnän ammattilaisten näkemyksestä.

”Useimmiten parhaat yritysvideot syntyvät, kun asiakas uskaltaa kokeilla rohkeasti jotakin, mikä ei ole tuttua ja turvallista. Välillä kannattaa rikkoa genrerajoja ja yhdistää eri tyylejä. Tärkeää on, että yrityksellä on kerrottavanaan jokin tarina tai sanoma, jonka se haluaa tuoda esiin videolla”, vinkkaa Alma 360:n kuvaaja Juuso Paloniemi.

Käsikirjoitus ja budjetti ohjaavat

Videon suunnittelu alkaa aikataulun laatimisella. Se antaa raamit sille, mitä kaikkea pystytään tekemään. Valmis tarina koostetaan käsikirjoitukseksi ja edelleen kuvakäsikirjoitukseksi.

”Tärkeää on konkreettisten tavoitteiden asettaminen videolle, jotta ei eksytä sivupoluille. Suuri merkitys on myös saumattomalla yhteistyöllä ja sillä, että jokaisella on samanlainen näkemys tavoitteista. Tämän kaiken lisäksi tarvitaan loistavia ideoita ja hyvää fiilistä”, Tikka sanoo.

Kaikkein kunnianhimoisimpien videoiden tekoon osallistuu tuottaja, kuvaaja, AD sekä tarvittaessa kuvatoimittaja. Kuvaustiimiin voi lisäksi kuulua toimittaja, stylisti, näyttelijöitä, graafikko, säveltäjä ja animaattori. Osalla tekijöistä voi olla useampi rooli tuotannossa.

Alma 360:n Miika Kainu on kuvannut satoja videoita.

Yksinkertaisemmat tuotannot syntyvät tuottajan ja videokuvaajan voimin.

Tekemistä ohjaa tietenkin budjetti, joka usein kannustaa keksimään luovia ratkaisuja toteutukseen. Huolellinen suunnittelu pitää budjetin kurissa.

”Mitä pidemmälle tuotannossa mennään, sen kalliimpaa ja lopputuloksen kannalta vahingollisempaa on lähteä harhailemaan suunnitelmasta”, Tikka muistuttaa.

”Kun keskitytään oleelliseen ja pysytään suunnitelmassa, saadaan useimmiten kaikkein parhaat videot aikaan”, Paloniemi lisää.

Somehittiä metsästämässä

Video suunnataan alusta asti tietylle yleisölle. Sosiaalisen median aikakaudella yritykset pyrkivät satsaamaan siihen, että yritys saa huomiota muun muassa eri somekanavissa. Oikeanlainen yritysvideo voi parhaimmillaan olla jopa viraalihitti, joka leviää nopeasti ja laajalti eteenpäin.

Video on hyvä neuvonantaja. Juuso Paloniemi kuvaa opastusta miehen puvun valintaan.

”Jos videon halutaan saavan huomiota sosiaalisessa mediassa, sen on vedottava tunteisiin. Video ei saa näyttää katsojan silmissä pelkältä aivopesulta. Muuten viesti ei mene läpi. Myös jakelukanavien täytyy olla kunnossa ja taustalla suuri seuraajajoukko, jotta video lähtee lentoon”, Paloniemi listaa.

Tulevaisuuden trendit

Videoissa mennään koko ajan elokuvallisempaan kuvakerrontaan, ja tarinallisuus on kovassa nosteessa. Videolla pyritään vaikuttamaan katsojan tunteisiin. Ei riitä, että mennään pelkkä asia edellä, vaan sanoma pitää pystyä paketoimaan mahdollisimman houkuttelevasti.

”Yllätyksellisyys ja omaperäisyys palkitaan. Monikanavaisuus antaa mahdollisuuden luoville ratkaisuille. Koko yritysvideon käsite tulee muuttumaan tulevaisuudessa”, Tikka sanoo.

Katso Alma 360:n showreel tästä.