Alma Media > Tiedotepankki > 2015 > 2015 > 2015 > Teknologia

Teknologia – kaksiteräinen miekka

Parantaako teknologia maailmaa vai ei? kysyy sarjayrittäjä Jyri Engeström. Juuri nyt häntä kiinnostaa internetin ja teknologian ulottuminen sekä kauemmas että lähemmäs meitä, avaruuteen ja ihon alle.

”Teknologia tulee iholle ja sen alle erilaisten itsemonitorointilaitteiden kautta. Internetiin yhteydessä olevat sensorit pystyvät mittaamaan esimerkiksi verta, unta, stressiä ja jopa ruoansulatusta”, kuvailee Jyri Engeström. Hän on tullut tunnetuksi Jaiku-palvelun toisena perustajana Petteri Koposen ohella. Jaiku myytiin Googlelle 2007, jonka jälkeen Engeström työskenteli kaksi vuotta Googlella Google Buzz -palvelun parissa

San Franciscossa asuva Engström on törmännyt tuotteeseen, joka poistaa jopa tarpeen käydä suihkussa. Päivittäiset suihkut ovat olleet osa ihmisten arkea vasta muutamia vuosikymmeniä. Kaikille suihkuttelu ei kuitenkaan sovi, sillä se nollaa ihon bakteerikannan. Engeströmin bongaama tuote poistaa epämiellyttävät hajut ilman suihkua, suun kautta nautittuna tai iholle levitettynä.

Toisaalta miehittämättömät lennokit ja vedenalaiset robotit voivat tutkia paikkoja, joihin ennen ei ole juuri ollut pääsyä, kuten Yukatanin niemimaan viidakon Maya-pyramideja tai vedenalaisia luolia, joista Engeströmin perhe löysi luurankoja OpenRov -robotin avulla.

”Pian kuka tahansa voi tutkia avaruutta tai harrastaa arkeologiaa. Merien, metsien, ilman ja avaruuden tutkimus mullistuu, kun harrastajat alkavat tehdä löytöjä edullisten sensorien, radio-ohjattavien lennokkien ja vedenalaisten robottien avulla. Tämä murros tulee muuttamaan arkeologiaa yhtä paljon kuin blogit journalismia”, uskoo Engeström.

Veden alla operoiva OpenRov-robottikin syntyi, kun itseoppineet piilaaksolaiset harrastajat halusivat kehittää laitteen, jolla tutkia vedenalaista luolaa. Ideasta syntyi Kickstarter-hanke ja avoin tutkimusprojekti.

Jyri ​Engeström kehitti Jaiku-mikroblogin yhdessä Petteri Koposen kanssa kymmenen vuotta sitten. Lokakuussa 2007 Google osti Jaikun ja Engeström muutti Piilaaksoon.​​

Jyri Engeström

Ikä: 37

Ammatti: Yrittäjä

Mitä teet Piilaaksossa? Olen Alamo Square Labsin toimitusjohtaja, Set-kuvapalvelun perustaja ja piilaaksolaisen True Ventures -sijoitusfirman entrepreuner in residence. Lisäksi ylläpidän osa-aikaista Sesat-kotikoulua ja olen perustamani syöpätutkimussäätiön hallituksessa. Kesäkuusta lähtien olen ollut myös kahvilanpitäjä, kun perustamamme Kahvila Siili aukesi Helsingin Käpylässä.

Mitä haet Piilaaksosta? Tulin tänne vuonna 2007, kun Google osti perustamani Jaiku-yrityksen.

Unohtumattomin Piilaakso-kokemus? Pari vuotta sitten lastenlääkäri alkoi vastaanotolla pitsata startup-ideaansa, iPhone-sovellusta finnien hoitamiseen. Punaisen valon aallonpituus parantaa aknea, kun puhelinta pitää lähellä ihoa, väitti lääkäri.

Kolikon kääntöpuoli

Vaikka Engeström on innoissaan lennokeista ja roboteista, hän kyseenalaistaa teknologian aseman nyky-yhteiskunnassa.

Kymmenen vuotta sitten Engeström kehitti Jaiku-mikroblogin yhdessä Petteri Koposen kanssa. Lokakuussa 2007 Google osti Jaikun ja Engeström muutti Piilaaksoon. Nykyisin hän asuu kesät Helsingissä, talvet San Franciscossa.

Nyt Engeström katsoo Jaikua ja muuta sosiaalista mediaa kriittisin silmin.

”Sosiaalisen median menestys on paljastanut kolikon kääntöpuolen. Emme osanneet ennakoida esimerkiksi some- ja peliriippuvuutta. Näimme silloin teknologiassa ja sosiaalisessa mediassa vain mahdollisuuksia.”

Teknologialla on meihin jo liikaa valtaa, uskoo Engeström. Hän suree sitä, ettei kouluissa enää opeteta kaunokirjoitusta. Lapsille ei kehity persoonallista käsialaa, kun kaikki tekstaavat.

”Nykyään on tärkeää, että lapsemme oppivat koodaamaan ennen kuin lukemaan. En usko, että se tekee meistä inhimillisempiä, päin vastoin.”

Piilaaksossa palvotaan nopeutta ja uutuutta sekä disruptiota eli uutta teknologiaa tai innovaatiota, joka määrittelee kokonaisia toimialoja radikaalisti uudelleen. Vanhaa ei Kaliforniassa osata Engeströmin mukaan aina varjella, vaikka ihmisellä on myös tarve löytää hitaasti liikkuvia tasoja, perinteitä ja pysyviä elementtejä.

Suomen ”piilaaksoistumisessa” Engeström näkee vaaroja. ”Start-up -maailma ei saa jäädä vain pienen piirin jutuksi, joka saa muut tuntemaan itsensä hyödyttömiksi ja ulkopuolisiksi.”

Engeström toivookin, että esimerkiksi Euroopan suurimmasta start up -alan Slush-konferenssista tulisi kaikille avoin kaupunkifestivaali persoonattomaan messukeskukseen eristäytymisen sijasta.

”Nokian kaatuminen oli vain seuraus siitä, että Piilaaksosta leviävä on demand -ajattelu sopii niin huonosti Suomeen, vahvojen instituutioiden varaan nojaavaan hyvinvointivaltioon.”

Kesäkahvila Helsingissä

Mitä Suomessa sitten pitäisi tehdä? Engeströmin oma vastaus on hänen perustamansa kesäkahvila Siili Helsingin Käpylässä.

”Valittaminen ei auta, sillä vain tekemisen kautta asiat muuttuvat. Meidän suomalaisten pitäisi palata juurillemme. Omat juureni ovat käpyläläisessä yhteisöllisyydessä, siksi Kahvila Siili. Koemme usein, että meidän pitäisi muuttua, vaikka tosi asiassa meidän pitäisi olla enemmän itsejämme. Lopulta meillä ei ole muuta.”

Kiinnostavia innovaatioita syntyy Engeströmin mukaan silloin, kun hidas ja nopea kohtaavat – kun eri tahdissa muuttuvat kulttuurin tai yhteiskunnan tasot törmäävät. Muoti ja trendit vaihtuvat esimerkiksi nopeasti ja tiuhaan, geologiassa muutokset ovat taas äärimmäisen hitaita. Samaan tapaan Jupiter-planeetan tutkimuksellisesti kiinnostavimpia vyöhykkeitä ovat ne kohdat, joissa planeetan eri nopeudella pyörivät systeemit kohtaavat.

”Mutta jos haluamme tehdä jotakin todella mullistavaa, en tiedä mitään parempaa keinoa kuin tehdä jotain joka lähtee sydämestä.”