Alma Media > Tiedotepankki > 2015 > 2015 > 2015 > Lapinkansa.fi ja Pohjolansanomat.fi luottavat avoimeen lähdekoodiin

Lapinkansa.fi ja Pohjolansanomat.fi luottavat avoimeen lähdekoodiin

Lapin Kansa ja Pohjolan Sanomat saivat uudet verkkosivustot kesäkuun alussa. Uudet sivustot palvelevat entistä paremmin loppukäyttäjää eli lukijaa. Merkittävää on se, että ne ovat Alma Media Kustannus Oy:n kymmenennet ja yhdennettoista avoimen lähdekoodin WordPress-julkaisujärjestelmää käyttävät verkkosivustot.

Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomien verkkosivut uudistettiin kesäkuun alussa. Palvelujen käytettävyys ja ulkoasu päivitettiin. Lisäsi sivustolla on nyt aiempaa monipuolisempaa sisältöä. Lukijan kannalta käyttökokemus on huomattavasti rauhallisempi. Sivusto on lisäksi responsiivinen eli se toimii näppärästi niin suuren tietokoneen ruudulla kuin pienellä kännykkänäytölläkin. Uusissa verkkopalveluissa on yhä enemmän sisältöä, kuten kolumneja ja monipuolisia uutisjuttupaketteja. Osa sisällöistä on tarjolla vain paperilehden tilaajille eli sisällöstä maksaville asiakkaille.

Merkittävää Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomien uusissa verkkosivustoissa on se, että ne ovat jo Alma Median kymmenennet WordPress-julkaisujärjestelmällä toteutetut uutissivustot. WordPress on maailman yleisin verkkopalvelujen julkaisujärjestelmä, joka on kehitetty alun perin blogeja varten. Vuosien mittaan sen ominaisuudet ovat lisääntyneet niin paljon, että sitä on alettu käyttää muidenkin verkkosivustojen pohjana. Suomessa Alma Media on toistaiseksi ainoa suuri digitaalisen median yhtiö, joka on ottanut laajasti käyttöön WordPressin verkkopalvelujen julkaisualustana.

Ilmainen WordPress-järjestelmä perustuu avoimeen lähdekoodiin. Sitä kehittää maailmanlaajuinen yhteisö, johon kuka tahansa voi liittyä mukaan. Perusajatuksena on, että kun joku yhteisön jäsen kehittää järjestelmään esimerkiksi jonkin uuden ominaisuuden, voivat sen ottaa käyttöönsä muutkin yhteisön jäsenet. Näin kaikki hyötyvät.

”Meille avoimen lähdekoodin hyödyt näkyvät muun muassa siten, että WordPressissä on kymmeniätuhansia ilmaisia lisäosia, joita voimme käyttää parantaaksemme sivustojamme. Tarvittaessa voimme myös räätälöidä niitä liiketoimintaamme sopiviksi. Lisäksi WordPressissä ei ole lisenssimaksuja, joita pitäisi maksaa kuukausittain. Toisin sanoen voimme ohjata panoksiamme yhä enemmän tuotekehitykseen”, kertoo verkkopalvelu-uudistuksia vetänyt kehityspäällikkö Timo-Jaakko Rautavuori Alma Mediasta.

Myönteisiä kokemuksia

Alma Media Kustannus Oy teki ensimmäisen WordPress-kokeilunsa vuonna 2011. Järjestelmää kokeiltiin ensimmäisenä Aamulehden Moro-viikkoliitteessä, joka on varsinaisten sanomalehtien uutissivustoja pienempi verkkosivu niin lukijamääriltään kuin sisällöltäänkin. Pilottikokeilun kokemukset olivat Rautavuoren mukaan niin rohkaisevia, että järjestelmän käyttöä on päätetty laajentaa yhä suuremmille sivustoille.

”Erityisen mukavaa on ollut huomata, kuinka toimituksissamme on tykästytty WordPressin helppokäyttöisyyteen. Sivustoja on helppo ylläpitää ja hallinnoida.”

WordPressiin liitetään usein tietoturvariskit, sillä sen lähdekoodi on avoimesti saatavilla. Koska se verkon yleisin sisällönhallintajärjestelmä, se joutuu usein hyökkäyksen kohteeksi.

”Tietoturva on meille tärkeää. Onneksi tietoturvauhkiin reagoidaan WordPress-kehittäjäyhteisössä nopeasti. Meidän tehtävämme on pitää järjestelmän tietoturvapäivitykset kunnossa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että WordPress-järjestelmä täytyy päivittää aina uuteen, kun sellainen on tarjolla.”

Maailmalta mallia

Avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmät ovat yleistyneet kovaa vauhtia maailmalla. WordPressin ohella muita suosittuja avoimen lähdekoodin järjestelmiä ovat esimerkiksi Drupal ja Joomla. Maailmalla monet suuret uutistalot ovat ottaneet käyttöönsä WordPressillä toteutetut verkkosivustot. Tunnetuimmat niistä ovat Metron Ison-Britannian versio ja Wired. Rautavuoren mukaan näyttää siltä, että myös Suomessa WordPressin käyttö lisääntyy.

”Olemme tällä tiellä, koska päätimme lähteä kokeilemaan vaihtoehtoja lisensoiduille järjestelmille”, Rautavuori sanoo.

Almassa on hänen mukaansa opiskeltu viime vuosina aiempaa ketterämpää kehitystapaa. Rautavuori työskentelee Alma Media Kustannuksen verkkopalvelujen kehitysryhmän vetäjänä. Ryhmä kehittää ja koordinoi yhtiön kolmeakymmentä uutissivustoa.

”Ketteryys kumpuaa uudesta ajattelustamme. Vertaan tätä siihen, että aiemmin rakensimme verkkopalveluitamme kuin taloa. Eli suunnittelimme ja määrittelimme kauan, ennen kuin aloimme toteuttaa suunnitelmiamme. Toteutusvaiheen aikana digitaalinen maailma ympärillämme muuttui nopeasti. Muutoksen nopeus kiihtyy koko ajan. Siksi myös kehitysfilosofiamme on pitänyt muuttua ketterämmäksi. Nykyään olemme valmiita tekemään nopeita muutoksia ja kokeiluja palveluihimme. Tähän myös asiakkaamme eli lukijamme ovat tottuneet.”

Mikä ihmeen avoin lähdekoodi?

  • Ohjelmiston lähdekoodi on saatavilla tarkastelua varten
  • Avoimen lähdekoodin julkaisualustoissa ei ole lisenssimaksuja
  • Yhteisö kehittää avointa lähdekoodia kehitetään jatkuvasti – sitä ei pidetä sanan perinteisessä mielessä valmiina tuotteena vaan prosessina.

Lisätietoa: