Alma Media > Tiedotepankki > 2015 > 2015 > 2015 > Kesätyöntekijä työntekijälähettiläänä

Kesätyöntekijä työntekijälähettiläänä

Vuoden kuumimpia puheenaiheita rekrytoinnissa on ollut työntekijälähettilyys. Sanahirviö, jolle toivoisi jonkun pian keksivän paremman korvikkeen.

Viimeiset vuodet ovat olleet rekrytointirintamalla tavallista raskaampia. Useammassa yrityksessä ovi on käynyt enemmän ulos kuin sisäänpäin. Uutiset ovat olleet rekrytoinnin kannalta negatiivisia, ja yritysten rekrytointibudjetteja on leikattu. Aiemmin tämä on tarkoittanut automaattisesti sitä, että työnantajamielikuvan rakentamisen kanssa on vedetty jarrut päälle. Nyt pinnan alla kuitenkin kuplii.

Vuoden kuumimpia puheenaiheita rekrytoinnissa on ollut työntekijälähettilyys. Sanahirviö, jolle toivoisin jonkun pian keksivän paremman korvikkeen. Työntekijälähettilyydessä kyse on oman henkilökunnan valjastamisesta työnantajamielikuvan rakentamiseen. Näin on toki toimittu jo aiemminkin, mutta sosiaalisen median myötä jakaminen, suosittelu ja tarinankerronta ovat nousseet arvoon arvaamattomaan.

Yrityksissä on alettu ymmärtää, että työnantajamielikuvaa ei rakenneta ison budjetin kiiltokuvakampanjoilla, vaan viestimällä oman henkilöstön kautta työstä, työympäristöstä ja työilmapiiristä. Hyvä näin, sillä nyt jos koskaan työnantajamielikuvan rakentamiseen kannattaa panostaa. Näin varmistetaan vahva asema tulevaisuuden hakijamarkkinoilla.

Koska kesä lähestyy ja työnantajien kanssa rekrytoinnista keskusteltaessa, puhe kääntyy usein oppilaitosyhteistyöhön ja siihen, kuinka työnantajakuvaa voisi rakentaa opiskelijoiden parissa, ajattelin koota tähän hieman omia ajatuksiani siitä, kuinka nuoret kesätyöntekijät voitaisiin valjastaa yrityksen työntekijälähettiläiksi. Itse näen tämän korvaamattomana mahdollisuutena puhutella nuorten mediakriittistä kohderyhmää heidän omalla kielellään ja heitä kiinnostavilla tavoilla.

Alma Career Oy:n toimitusjohtaja Marja Pylkkänen kannustaa yrityksiä ottamaan kesätyöntekijät mukaan rakentamaan työnantajamielikuvaa.​​​​​​

Ohjeista, mahdollista, kannusta

Ensimmäinen pohdittava asia on, halutaanko kesätyöntekijöiden joukosta valita lähettiläät, jotka uivat sosiaalisessa mediassa kuin kalat vedessä vai halutaanko mukaan ottaa kaikki kesätyöntekijät. Jos mukaan otetaan kaikki kesätyöntekijät, osana perehdytystä on hyvä käydä läpi ohjeistus ja yhteiset pelisäännöt. Jos taas valituksi tulee pienempi ryhmä, kannattaa ryhmän kanssa järjestää yhteinen workshop, jossa ohjeistuksen läpikäynnin lisäksi ideoidaan yhdessä. Omaa ajatteluaan on hyvä haastaa tuoreilla näkökulmilla.

Ohjeistuksessa on hyvä nostaa esiin yrityksen arvot ja brändi ja mitä brändillä halutaan viestiä. Hyvä olisi myös miettiä sitä, millä sävyllä brändimme halutaan ”puhuvan”. Leikkisästi pilke silmäkulmassa vai vakavammin asiantuntijaroolissa? Myös selkeä rajojen vetäminen voi olla tarpeen.

Kaikkea ei voi kuvata ja jakaa ja käytettävien kanavienkin suhteen voidaan tehdä valintoja. Valmiiksi kannattaa myös määrittää käyttöön otettavat hashtagit. Yhtenä loistavana esimerkkinä hyvästä hastagista nostaisin esiin Ylellä käytössä olevan #ylemme -hashtagin. Liian tiukkoja ohjeita en kuitenkaan suosittele luomaan, muuten viesteistä tulee helposti teennäisiä ja tylsiä. Ohjeiden tarkoituksena olisi enemmänkin luoda rajat, joiden sisällä luovuus saa kukoistaa.

Vaikka valtaosalla nuorista on käytössään älypuhelin, kannattaa yrityksen miettiä, olisiko pieni investointi kunnon kameralla varustettuihin puhelimiin, järjestelmäkameraan tai mukana kätevästi kulkevaan tablettiin järkevä investointi. Laitteita ei tarvitse hankkia erikseen jokaiselle kesätyöntekijälle, vaan niitä voi kierrättää. Laitteiden lisäksi on tärkeää, että työntekijälähettilään roolista on viestitty selkeästi organisaation sisällä ja kesätyöntekijän esimiehelle ja työkavereille. Kun kaikki ymmärtävät, mistä esimerkiksi valokuvaamisessa ja valokuvien jakamisessa on kysymys, on se helpompaa hyväksyä.

Tärkeä rooli on myös kannustamisella. Kiitä hyvistä julkaisuista, järjestä pieniä valokuvakilpailuja ja nosta blogeja ja videoita esiin. Ja muista, että johdat tekemistä myös omalla esimerkilläsi. Ole siis aktiivinen, jaa, kommentoi ja tykkää. Hyvin toteutetulla ja viestityllä kampanjalla on myös tapana ruokkia itseään. Kesätyöntekijöiden lisäksi innostuminen voi tarttua myös vakituiseen henkilökuntaan. Muista aktivoida myös heitä.

Valloita valokuvilla, vaikuta videolla

Valtaosa sosiaalisessa mediassa jaettavasta sisällöstä on tänä päivänä kuvia ja videota. Tässä vielä muutama käytännön vinkki siihen, miten omaa henkilöstöä ja sosiaalista mediaa voi käyttää työnantajamielikuvan rakentamiseen. Jos olet miettinyt esimerkiksi Instagramin tai Pinterestin käyttöä, mutta et ole vielä keksinyt kuinka niitä voisi hyödyntää, nyt kannattaa tarttua tilaisuuteen. Mieti hyvä hashtag ja pyydä kesätyöntekijöitä jakamaan kuvia esimerkiksi työpäivän parhaista hetkistä kyseisellä hashtagilla.

Jos työhön kuuluu esimerkiksi uskomattomia hetkiä luonnon helmassa, kertoo hyvä kuva enemmän kuin tuhat sanaa. Hyvänä esimerkkinä nostan esiin T-Mobilen, jossa työnantajamielikuvan rakentamiseen on valjastettu koko henkilökunta. Käytössä yrityksessä on hashtag #bemagenta, jonka työntekijät lisäävät kaikkiin työpaikkaansa liittyviin julkaisuihin. Instragramista kuvia hashtagin alta löytyy yli 1 500.

Videoiden osalta olemme usein turhan kriittisiä. Esittelyvideoiksi kelpaavat vaan taiten tehdyt ja leikatut ”mainosvideot”. Aitoa ja uskottavaa? Riippuu siitä, mitä videolla tavoitellaan. Rimaa kannattaa laskea ja turha kriittisyys pyyhkiä pois. Järjestelmäkameroilla ja puhelimella saa aikaan laadukasta videota ja aidot tilanteet ja blogimaiset videot puhuttelevat kohderyhmää varmasti ”pönötysvideoita” paremmin.

Kesätyöntekijöitä voi pyytää bloggaamaan muun muassa omasta työstään, esittelemään toimitiloja ja tekemään tuotevideoita. Näin saat kesän aikana kasaan kivoja kuvia ja klippejä, jotka voit upottaa rekrytointisivuille. Videoita arvostaa myös Google, jolta saat näin lisäpisteitä hakutuloksissa. Niin ja se kamera, hyvän kameran, jolla voi tuottaa laadukkaita videoita saa alle tonnilla.

Kuulostaa mahdollisuudelta eikö? Toivottavasti mahdollisimman monessa yrityksessä tähän mahdollisuuteen uskalletaan tarttua ja näemme kesän aikana upeita otoksia.