Alma Media > Tiedotepankki > 2015 > 2015 > 2015 > It-ala kaipaa naisvoimaa

It-ala kaipaa naisvoimaa

”Työskentely it-alalla on yksinäistä tietokoneella puurtamista.”Näin ajatteli monen muun tavoin Kristiina Saravo, kunnes tutustui alaan työnsä kautta. Nykyään hän opiskelee tietojenkäsittelyä aikuisopintoina.

Kun helsinkiläinen Kristiina Saravo, 26, aloitti työt rekrytoijan Studentwork-nimisessä henkilöstöpalvelualan yrityksessä vuonna 2010, ei hän olisi arvannut, että opiskelisi viiden vuoden kuluttua tietojenkäsittelyä. Kiinnostus alaan kasvoi pikku hiljaa.

– Aloin pari vuotta sitten hoitaa it-alan rekrytointeja, mikä edellytti tarkempaa perehtymistä alaan. Huomasin, että ennakkokäsitykseni olivat olleet täysin väärät. Usein luullaan, että it-alan työtehtävät ovat yksinäistä tietokoneella puurtamista, vaikka todellisuudessa työ voi olla hyvinkin luovaa ja sosiaalista, Saravo sanoo.

Hän opiskelee työnsä ohessa it-tradenomiksi Haaga-Helian ammattikorkeakoulun aikuiskoulutuksessa.

– Monet ovat ihmetelleet päätöstäni lähteä opiskelemaan alaa, mutta en anna heidän lannistaa. Opintoni ovat vasta alkuvaiheessa, mutta ovat jo nyt vastanneet juuri sitä, mitä toivoinkin. Etenkin front-end-ohjelmointi ja tietoturva ovat aihepiirejä, joista haluan oppia lisää. Työ it-alalla voi olla paljon muutakin kuin koodaamista.

Rekrytointispesialistina työskentelevä Kristiina Saravo kiinnostui tietotekniikasta, kun hän alkoi tehdä it-alan rekrytointeja. Tulevaisuudessa hän toivoo voivansa yhdistää henkilöstöalan kokemuksensa ja tietotekniikan osaamisensa.​

Naisille töitä tarjolla

Saravon kaltaisia naisia tarvitaan alalle lisää, sillä naisten hakijamäärät it-alan koulutuksiin ovat kääntyneet viime vuosina laskuun. Naiset käyttävät arjessaan tietotekniikkaa aivan kuten miehetkin, mutta hakeutuvat heitä harvemmin töihin it-alalle. Tietotekniikan liiton mukaan it-alan työntekijöistä naisia on Suomessa vain 23 prosenttia, kun miehiä on 77 prosenttia.

– Suomalaisissa yrityksissä on pulaa naiskoodaajista ja muista tietotekniikan osaajista. Naisten on helppo työllistyä alalla, sillä monet suomalaiset yritykset etsivät nimenomaan naisia it-alan työtehtäviin. Yrityksille naisnäkökulma on elintärkeä, sillä yritykset kehittävät sovelluksia ja ohjelmia myös naisten käyttöön, sanoo Hanna Heiskanen.

Hän on yksi Nice Tuesday -yhdistyksen hallituksen jäsenistä. Yhdistys toimii foorumina, jossa it-alalla työskentelevät naiset voivat jakaa osaamistaan sekä vaihtaa ajatuksiaan ja alan tuoreita kuulumisia. Yhdistys järjestää 7. helmikuuta Helsingissä Super-Ada-tilaisuuden, jonka tarkoituksena on houkutella tyttöjä ja nuoria naisia it-alalle. Heiskanen käy kollegoineen myös kertomassa it-alasta suomalaisissa kouluissa sekä oppilaille että opettajille.

– Tavoitteenamme on lisätä nuorten naisten tietoisuutta alasta. En usko, että tietotekniikka ei kiinnosta tyttöjä. Ongelmana on pikemminkin se, että lukio-ikäiset – eivätkä välttämättä edes opinto-ohjaajat – tiedä, mitä kirjainyhdistelmä it tarkoittaa tai millaisiin työtehtäviin alaa opiskelleet voivat työllistyä.

Kaikesta työkokemuksesta hyötyä

Heiskasen mielestä luutuneita käsityksiä it-alasta on korkea aika ravistella. Siksi hän antaa tulla kovaa faktaa: Tietotekniikka-ala työllistää tänä päivänä 68 000 suomalaista joko Suomessa tai ulkomailla. Alaa voi opiskella kaikilla opintoasteilla ammattiopistosta yliopistoon ja työura voi aueta myös itseoppineille osaajille.

– Erityisesti koodareista moni on päätynyt alan töihin oman harrastuneisuuden ansiosta, Heiskanen sanoo.

Hän muistuttaa myös, että it-alalla lähes kaikesta aikaisemmasta työkokemuksesta on hyötyä.

– Tiedän esimerkiksi monta hoitoalalla työskennellyttä, jotka ovat vaihtaneet lukemaan tietotekniikkaa ja ohjelmoivat sekä suunnittelevat nykyään lääketieteellisiä tietokonejärjestelmiä ja sovelluksia, Heiskanen sanoo.

Myös Saravo toivoo pystyvänsä tulevaisuudessa yhdistämään henkilöstöalan ja it-alan.

– Tietotekniikan merkitys niin ihmisten kuin yritystenkin arjessa tulee varmasti jatkossa vain korostumaan, ja uskon sen myötä syntyvän paljon täysin uudenlaisia työpaikkoja.

Nice Tuesday -verkosto järjestää lukioikäisille tytöille suunnatun Super-Ada-tilaisuuden Helsingissä Alma-talolla 7.2.2015 kello 11–15. Tapahtuman tarkoituksena on houkutella tyttöjä ja nuoria naisia it-alalle. Tapahtumaan osallistuvat tytöt kiertävät pienissä tiimeissä it-yritysten isännöimillä rasteilla, joilla he voivat kokeilla muun muassa ohjelmointia. Kilpailun päätteeksi valittu voittajatiimi pääsee ensi kesänä kesätöihin peliyhtiö Roviolle.