Alma Media > Tiedotepankki > 2015 > 2015 > Yhteiset pelisäännöt murroksen tueksi > Pikaviestit ja virtuaalitodellisuus

Pikaviestit ja virtuaalitodellisuus – tämän hetken kuuma kaksikko

Tulevaisuus on virtuaalinen, uskoo Mika Salmi.

Mika Salmi on teknologia- ja media-alan sarjayrittäjä ja innovaattori, joka on tehnyt pitkän uran kansainvälisten yhtiöiden huipulla. Salmi on työskennellyt muun muassa Viacomin globaalin digitaalisen median toimitusjohtajana, perustanut kolme peli- ja mobiilialan yritystä sekä istunut useamman kansainvälisen yrityksen hallituksessa. 

mikasalmi_370

Nyt Salmi työskentelee neuvonantajana ja sijoittajana Raine Ventures -yhtiössä San Franciscossa. Salmi bongaa työkseen kiinnostavia, nousevia yrityksiä ja trendejä.

 Virtuaalitodellisuus mullistaa viihteen ja kokouskäytännöt

Raine on sijoittanut muun muassa kahteen virtuaalitodellisuutta kehittävään yritykseen, VRSE:hen ja Altspace VR:ään.

Video-ohjaaja Chris Milkin perustama VRSE haluaa yhdistää tarinankerronnan, elokuvanteon ja virtuaalitodellisuuden. Tuotantoyhtiö VRSE.works yhdistää alan tekijöitä ja studioita, VRSE.tool valmistaa VR-laitteita, ja VRSE.farm tekee alan tutkimusta ja tuotekehitystä.

Altspace VR puolestaan luo virtuaalitodellisuuteen tiloja, joissa ihmiset voivat tavata, kohdata ja keskustella, vaikka he eivät olisi fyysisesti samassa tilassa. Altspace VR:n kautta voi myös päästä haluamalleen nettisivulle ja jakaa sen muiden kanssa. Yritys on muun muassa tuonut Dungeons & Dragons -pelin virtuaalitodellisuuteen.

Salmi uskookin virtuaalitodellisuuden lyövän ensin läpi viihdealalla, kuten peleissä.

“Seuraavana tulevat kokouksia ja tapaamisia helpottavat sovellukset, kolmantena virtuaalitodellisuus lääketieteen ja diagnostiikan apuna. Tosin vielä joudumme odottamaan 2–4 vuotta, ennen kuin näemme virtuaalitodellisuuden koko potentiaalin.”

Kaupallisia sovelluksia pitää edelleen odottaa, ja alalla on ratkottavanaan vielä monia kysymyksiä.

“Toistaiseksi virtuaalitodellisuuslasit ovat epämukavia käyttää, ja pidempi käyttö voi aiheuttaa huonovointisuutta.”

 Reaaliaikaisessa viestittelyssä potentiaalia

Toinen tämän hetken kiinnostava alue on Salmen mukaan erilaiset messaging-sovellukset: Snapchat, WhatsApp, WeChat. Osoitus alan kiinnostavuudesta ja potentiaalista saatiin, kun Facebook osti WhatsAppin ennätyksellisellä 19 miljardilla dollarilla.

“Facebookista puuttui aiemmin reaaliaikainen kommunikointi. Usein käyttäjät haluavat myös lähettää eri viestit eri ryhmille ja kontakteille. Tähän WhatsApp soveltuu paremmin kuin Facebookin Messenger.”

Lennokit – yksityisestä teolliseen käyttöön

Kolmas San Franciscossa edelleen puhuttava aihe ovat drone-lennokit. Tosin nyt kohu lennokkien ympärillä on tyyntymässä, kun keskustelua käydään siitä, pitäisikö lennokkien käyttöä rajoittaa tai säännellä: kuka niitä saa käyttää, missä ja milloin.

Salmi itse uskoo lennokkien yleistyvän teollisessa käytössä. Yksityinen käyttö hiipuu, vaikka yksin tänä vuonna lennokkeja myydään USA:ssa yli 700 000. Yhdysvaltojen kulutuselektroniikkayhdistys ennustaa, että vuosi 2015 tuleekin olemaan käänteentekevä drone-markkinoilla.

Marraskuun lopussa Amazon julkisti havainnekuvan tulevasta kuljetuslennokistaan.

“Toinen lupaava teollinen kohde lennokkien käytölle on maanviljelyksen apuna. Lennokkien avulla lannoitteita ja torjunta-aineita voidaan annostella entistä täsmällisemmin ja tarkemmin.”

Maailman ainutlaatuisin paikka

Salmi viihtyy San Franciscossa, jossa mikä tahansa idea voi toteutua. “Täältä löytyy minkä tahansa alan eksperttejä, jotka voivat auttaa hulluimman ja villeimmänkin idean toteuttamisessa. Täällä on yrittämisen mieltä ja auttamisen halua. Uhkarohkeintakaan ideaa ei torpata, vaan aina löytyy joku, joka on valmis viemään sitä eteenpäin.”

Salmi ei usko, että Piilaakson talouskupla puhkeaa rymisten. Pikemminkin kasvu heikkenee ja hidastuu.

“Talous kulkee ylös alas, mutta nousu on aina isompi kuin lasku. Piilaakso on koko maailman mittakaavassa niin iso moottori, niin tarpeellinen koko maailmalle, ettei se mihinkään häviä.”

Päivämäärä: 21.4.2016 
Teema: Trendit
Teksti: Liisa Jokinen
Kuvat: Liisa Jokinen

Mika Salmi

Mitä teet San Franciscossa? Olen Raine Ventures -pääomasijoitusyhtiön vanhempi neuvonantaja. Etsin uusia investointikohteita ja autan niitä 21 yritystä, joihin olemme sijoittaneet. Raine toimii myös pankkiirina, jolle etsin osto- ja myyntikohteita. Lisäksi istun CreativeLive-, INSEAD- ja Feed.fm-yhtiöiden hallituksissa.

Mitä haet täältä? Haen aina uutta, tulevaisuutta – riippumatta siitä, mikä ala on kyseessä. Uuden löytämiseen San Francisco on maailman paras paikka.

Mieleenpainuvin Piilaakso-kokemus? Olen käynyt useana vuona Burning Man -festivaaleilla. Vuonna 2010 pidimme Burning Manissa keskelle aavikkoa rakennettua baaria aamun sarastuksesta puoleenpäivään. Yhtenä iltapäivänä baarin jo sulkeuduttua huomasin, että baarissa olikin porukkaa. Kuulin, että kutsumattomat vieraat olivat suomalaisia, ja lähdin nopeasti tsekkaamaan tilannetta. Mårten Mickos kavereineen oli löytänyt baarimme ja avannut sen omine lupineen. Tästä huolimatta olemme nyt ystäviä.