Alma Media > Tiedotepankki > 2015 > 2015 > Yhteiset pelisäännöt murroksen tueksi > Lappilaisille lehdentekijöille tuplavoitto ja kolmossija

Lappilaisille lehdentekijöille tuplavoitto ja kolmossija

Sanomalehtien Liiton Paras juttu- ja Parhaat sivut -kilpailujen voittajat on valittu. Kilpailun parhaat palkittiin Kajaanissa 12.5. liiton kevätseminaarin yhteydessä.

Paras juttu -kilpailun uutissarjan voitti verkkotoimittaja Juha Vainion Lännen Median lehdille kirjoittama juttu Vihasivusto tienaa yritysten mainoksilla.

Ajankohtaisesta aiheesta oli tehty oma uutinen, jolla on yhteiskunnallista merkittävyyttä ja vaikuttavuutta. Jutun jälkeen tunnetut suomalaisyritykset vetivät mainoksensa pois MV-lehden sivuilta. Uutinen toi uuden näkökulman paljon julkisuudessa olleeseen aiheeseen.

Lue Kainuun Sanomissa julkaistu juttu tästä linkistä.

Lappilaisille lehdentekijöille tuplavoitto ja komea kolmossija

Feature-sarjan voitti Lapin Kansassa ja Pohjolan Sanomissa julkaistu toimittaja Risto Pyykön Isän nimeen. Juttu on kiinteä, kerronnallisesti vahva ja hallittu feature-teksti, joka tuo uuden näkökulman urheiluun ja maahanmuuttokeskusteluun.

Miila Kankaanrannan kuvittama Hissien sota -juttukokonaisuus (8.3.2015) voitti parhaat sivut -kilpailun feature-sarjan. Jutun kirjoitti Armi Auvinen ja taittoi Elina Virtanen. Raadin perustelut: “Monipuolisen kuvituksen selkeä aikajana sitoo yhdeksi kokonaisuudeksi. Juttu on miellyttävä yhdistelmä kuvitusta ja infografiikkaa. Typografia on yksinkertainen mutta näyttävä, ei kuitenkaan liioiteltu. Kannen viittaus Tuntemattomaan sotilaaseen on dramaattinen, mutta asettaa lukijan oikeanlaiseen mielentilaan. Tylsät ja keskenään erilaiset henkilökuvat on saatu kiinnostaviksi yksinkertaisella ratkaisulla.”

Lapin lehtien menestyksen täydensi Kaupunkilehti Uuden Rovaniemen päätoimittajan Leena Talvensaaren sijoittuminen kolmanneksi näkökulma-sarjassa kolumnillaan Hei Skeittari, ala hiihtämään (2.9.2015).

Lue voittajien tunnelmat ja voittojuttu tästä linkistä. Tutustu samalla Pohjolan Sanomien uudistuneeseen ilmeeseen.   

pyykko_kankaanranta_770

Raahen Seudulle etusivuvoitto

Raahen Seutu on voitti levikiltään alle 10 000 kappaleen lehtien sarjassa parhaan etusivun palkinnon. Voittoisa lehti ilmestyi 17. syyskuuta viime vuonna. Tuomariston mukaan sivulla on vahva typografia ja hyvä kuva.

– Vaikka kamppailulajit eivät muuten kiinnostaisi, tämä kiinnostaa. Kuva on hyvällä tavalla sisäänheittävä. Sivun typografiset hierarkiat on rakennettu hyvällä rytmillä ja väritykset toimivat hauskasti, kuuluvat perustelut.

Voittoisan etusivun oli taittanut Juha Honkala. Pääkuvan, jossa ollaan tiukkaakin tiukemmassa brassi-jujutsu-otteessa, on ottanut Vesa Joensuu.

Nokian Uutisille sivukilpailussa hopeaa

Nokian Uutiset tavoitti hopeaa feature-sarjassaan aukeaman artikkelillaan, joka oli otsikoitu ”Puhkumme ja puhallamme latosi henkiin”.  Toimittaja Jaana Hyyryläisen kirjoittama, taittama ja kuvittama juttu kertoo ladosta, jonka Jeremias Salonen ja Ossi Lassila ystävineen omatoimisesti kunnostivat kotikutoiseksi nuorisotilaksi. Juttu julkaistiin Nokian Uutisissa 21. joulukuuta viime vuonna.

Aamulehti sivukilpailussa pronssille etusivu/premiääri -sarjassa

Aamulehti 15.3.2015 sijoittui kolmanneksi sivukilpailussa levikiltään yli 10 000 sarjassa. Raadin perustelut: ”Sivu on täynnä pieniä, kiinnostavia yksityiskohtia. Kuvituksessa ei ole menty helpoimman kautta: esimerkiksi keltaiset palkit eivät ole suorakaiteen muotoisia, vaan niiden eteen on nähty vähän vaivaa. Yksinkertainen värimaailma toimii.”

Lue lisää:
http://www.sanomalehdet.fi/ajankohtaista/kilpailut/vuoden-parhaat-kilpailu/parhaat-jutut

Paras juttu -kilpailuun osallistui 153 juttua. Tuomaristoon kuuluivat päätoimittaja Petri Karjalainen, toimittaja Elina Lappalainen ja toimittaja Panu Räty.

Parhaat sivut -kilpailun kaksi sarjaa olivat etusivu tai premiääri ja feature-sivut.

Lehdet kilpailivat alle tai yli 10 000 kappaleen levikkiluokissa. Kaupunkilehdet osallistuivat pienempien lehtien sarjaan. Raati, johon kuuluivat graafinen suunnittelija, valokuvaaja Nina Huisman, creative director Antero Jokinen ja graafisen suunnittelun opettaja Christoffer Leka, arvioi kaikkiaan 117 sanomalehtisivua.