
Näin rakennat menestyneen brändin – Katso Alma Talk -seminaarin tallenne!
Miksi brändinrakentamiseen kannattaa nyt satsata, vaikka taktinen mainonta tuntuisi houkuttelevammalta? Tuore Alma Talk -seminaari pureutui brändinrakentamisen ajankohtaisiin teemoihin ja haasteisiin.
Alma Talk -seminaari pureutui maaliskuussa brändinrakentamisen teemojen äärelle. Alan viisi huippuasiantuntijaa kertoivat näkemyksiään ja käytännön esimerkkejä muun muassa siitä, miten brändiä voidaan kehittää ja vahvistaa esimerkiksi vastuullisuuden, tarinoiden, luovuuden ja tekoälyn avulla.
Alma Talk järjestettiin Alma-talolla Helsingissä sekä striimattiin verkkoon 25.3.2025.
Markkinointipäättäjä tai brändityön ammattilainen, etkö päässyt osallistumaan tilaisuuteen, mutta aihe on ajankohtainen? Katso kaikki inspiroivat puheenvuorot ja esitykset webinaaritallenteelta täältä!
Asiantuntijat avaavat, kuinka brändejä rakennetaan ja kehitetään
Vastuullisuus Ålandsbankenin ytimessä
Ålandsbankenin markkinointi- ja viestintäjohtaja Crista Hietala avasi puheenvuorossaan sitä, kuinka vastuullisuus näkyy pankin brändityössä ja sitä kautta heijastuu asiakaskokemuksiin.
Pankki on tukenut erilaisia ympäristöhankkeita jo vuodesta 1997. Yksi suurimmista satsauksista on Itämeriprojekti, jonka tavoitteena on Itämeren tilan parantaminen. Erilaiset startupit tai innovatiiviset keksinnöt voivat osallistua vuosittaiseen kilpailuun, jonka palkintona on rahallinen tukisumma projektin edistämistä varten.

”Tarvitsemme startupeja, ideoita ja uusia innovaatioita, jotta me voimme pelastaa meidän ihanan Itämeremme. Tähän mennessä Ålandsbanken on tukenut erilaisia ympäristöhankkeita viidellä miljoonalla eurolla”, Hietala kertoo.
Pankin asiakkaille vastuullisuus näkyy muun muassa maksukorttien muodossa. Vuonna 2016 Ålandsbanken lanseerasi maailman ensimmäisen maksukortin, joka laskee ostosten hiilijalanjäljen.
Keksintö oli menestyksekäs, sillä Itämerikorttiin liitetty hiilijalanjälkilaskuri Åland Index voitti Suomen ensimmäisen Grand Prix:n yritysvastuusta Cannes Lions festivaalissa. Indeksi tavoittaa tänä päivänä yli 850 miljoonaa ihmistä.
”Vastuullisuus puhuttelee ydinkohderyhmäämme, mutta olemme tavoittaneet myös uusia kohderyhmiä. Tunnettuutemme kasvaa tasaisesti ja asiakastyytyväisyytemme on huipussaan”, Hietala kertoo.
Brändi on luovuuslaji
Alma Mediaratkaisujen luovan sisältötoimisto Alma Brand Studion sisältömarkkinointijohtaja Hanna Repo ja sisältöpäällikkö Hanna Salo kertoivat puheenvuorossaan, kuinka luovuus, data ja tunne nivoutuvat yhteen brändin rakentamisessa.
”Luovuus on kykyä nähdä asioita uudella tavalla, yhdistää tietoa ja kokemuksia, jotta voidaan löytää sitten innovatiivisia ratkaisuja ja tuottaa jotain ainutlaatuista ja oivaltavaa. Brändi on tae tietynlaisesta kokemuksesta, hinnasta tai laadusta ja se erottaa yrityksen kilpailijoista, tekee siitä tunnistettavan ja muistettavan”, Salo kertoo.

Miksi yritykset sitten epäilevät investoida brändiin, kun tiedämme, että kuluttajat tarttuvat tuotteisiin, joiden brändi heille on tuttu, vahva ja menestyvä? Kyseessä on Revon ja Salon mukaan brändiparadoksi, minkä takia he kannustavat brändinrakentamiseen.
”Brändi on tuloksen tekemisen työkalu siksi, että se auttaa yritystä erottumaan kilpailijoista ja luo vahvan yhteyden asiakkaisiin. Hyvin suunniteltu brändi viestii yrityksen arvoista, identiteetistä sekä lisää asiakkaiden sitoutumista ja luottamista”, Repo jatkaa.
Hyvä brändi herättää myös tunteita ja luo erilaisin markkinaviestinnän keinoin tunnesiteet asiakkaaseen. Taustalla oleva data kertoo, mitä yrityksen yleisökohdeyleisö haluaa ja minkälainen brändi toimii – luovuuden avulla brändi herätetään eloon.
”Tunteita on vaikea herättää ilman luovia ratkaisuja. Ilman luovuutta brändi voi jäädä huomaamatta ja menettää vaikutuksensa.”
Case Finnlines: rahtiyhtiöstä risteilijäksi
Rahtiyhtiönä tunnettu Finnlines halusi muuttaa brändimielikuvaansa kohti ylellisiä ja moderneja risteilyjä tarjoavaksi laivayhtiöksi. Kuinka brändimielikuvaa voisi uudistaa ja samalla houkutella uusia kohderyhmiä, nousta vaihtoehdoksi muiden riistelijöiden rinnalle kuluttajien mielissä?
Finnlinesin markkinointipäällikkö Mira Alhonen kertoi, että mielikuvaa onnistuttiin muuttamaan aitojen tarinoiden avulla.
”Lähestyimme tässä Alma Mediaa ja he ehdottivat testiryhmähakua”, Alhonen kertoo.
Testiryhmään etsittiin Iltalehden lukijoista tavallisia ihmisiä testaamaan uudistettuja laivoja. Ratkaisuun päädyttiin siksi, että usein tavallisten ihmisten tarinat ovat uskottavia ja samaistuttavia.
”Saimme tuhansia hakemuksia eri puolelta Suomea. Valitsimme näistä neljä erilaista testiryhmää: perheen, pariskunnan, ystävykset ja kaveriporukan.”

Testiryhmän kokemuksista tehtiin neljä supersisältöartikkelia ja videoita. Artikkeleiden avulla mielikuva onnistuttiin muuttamaan: artikkelit keräsivät yhteensä 170 000 lukukertaa ja brändin parissa vietettiin paljon aikaa.
”Yksityisten matkustajien määrä kasvoi tällä reitillä viime vuonna 115 prosenttia. Kasvatimme markkinaosuuttamme länsirannikon liikenteessä myös 6 prosenttia. Näyimme myös eri medioissa”, Alhonen kertoo.
Millaisia Finnlinesin uudet risteilijät ovat? Miten yhtiö kasvaa tulevaisuudessa? Katso koko puheenvuoro tallenteelta!
Brändin merkitys tekoälyn aikakaudella
Sherpan toimitusjohtaja Elina Bono kertoo, että moni markkina oli saturoitunut jo ennen tekoälyä. Jos markkinassa on halunnut erottua ja kasvaa, on brändiin täytynyt satsata.

”Markkinointi on vahva väline brändin rakentamisessa. Tiedämme tämän – markkinoijat kuitenkin keskittyvät funnelin loppupään toimenpiteisiin eli taktisiin ja ostoihin tähtääviin toimintoihin”, Bono sanoo.
Samalla mainostajille on syntynyt riippuvuussuhde Googlen hakukonemarkkinointiin, mikä tulee tekoälyvallankumouksen aikana Bonon mukaan muuttumaan.
Hän antaa esimerkin siitä, miten Google nostaa sponsoroituja mainoksia huulirasvatuotteista, kun hakuun kirjoittaa ”hyvä huulirasva”. Jos tekoälyltä kysyy ”Huuleni ovat rohtuneet, mitä teen?” se antaa suositusten lisäksi neuvoja oikeanlaiseen hoitamiseen, eli vastauksia siihen, mihin ihminen etsii tietoa.
”Ihmiset ovat kiinnostuneita itsestään ja ongelmistaan, eivät brändeistä. Luonnollista kieltä tarjoavat ja personoidut sisällöt menestyvät”, Bono sanoo.
Bonon mukaan tekoälyn käyttö arkipäiväistyy tulevaisuudessa, mikä tuo suuren muutoksen markkinointiin.
”Huolehdi vähintään siitä, että kuluttajat tietävät olemassaolosi”, hän neuvoo yrityksiä.
Bonon mukaan olemme siirtymässä ihmiskeskeisestä kaupasta tekoälyagenttien väliseen kauppaan. Brändin rakentama luottamus suojaa väärältä tiedolta.
”Kun kuluttaja luottaa brändiisi hän ei eksy harhaan.”
- Julkaistu: 1.4.2025 klo 11:02
- Kategoria: Alma Talk
- Teema: Alma Talk, Brändit ja markkinointi