Alma-talossa siirryttiin aurinkovoiman aikakauteen
Helsingin keskustan ytimessä, kesällä uuden ilmeen saaneen Töölönlahden puiston ja rautatieaseman välissä sijaitseva Alma-talo on saanut katolleen uuden karhean aurinkovoimalan. Voimala tuotti ensimmäisen kerran sähköä kiinteistön käyttöön 3.9.2024.
Kohti vähähiilisyyttä
Vuonna 2012 valmistunut Alma-talo oli valmistuttuaan ensimmäinen uusi toimistorakennus Töölönlahden alueella. Vuoden 2023 loppupuolella Alma Media jatkoi vuokrasopimustaan kymmenellä vuodella ja päätti samalla toteuttaa tiloihin kestävän kehityksen mukaisia investointeja.
Kesällä 2024 sisätiloja remontoitiin ja niin materiaaleja kuin toimivuuttakin päivitettiin ja lisäksi kasvatettiin kiinteistön oman pysäköintihallin autolatauspaikkojen määrää 26:een.
Samalla rakennettiin aurinkovoimala, joka tuottaa uusiutuvaa ja päästötöntä sähköä arviolta 100–120 megawattituntia vuodessa. Vuositasolla se kattaa noin viidenneksen kiinteistötekniikan sähkökulutuksesta, mikä vastaa kymmentä prosenttia koko Alma-talon käyttämästä sähköenergiasta.
-Vertailuna voi sanoa, että suomalaisen 100 neliömetrin omakotitalon sähkönkulutus on keskimäärin 5–20 megawattituntia vuodessa, lämmitysratkaisusta riippuen. On kuitenkin hyvä muistaa, että päivän ja vuoden sisällä tuotanto vaihtelee voimakkaasti. Talvella tai öiseen aikaan tuotanto voi olla olematonta – mutta kesällä iltapäivisin se voi kattaa kaiken kiinteistötekniikan tarvitseman sähköenergian, toteavat kiinteistöalan konsultti Jarno Lintunen Joscon Oy:stä, joka vastaa Alma-talon remontin johtamisesta ja valvonnasta ja Risto Jauhiainen, Alman hankintajohtaja.
Jauhiainen havainnollistaa tuotannon vaihtelevuutta näyttämällä kännykästään ensimmäisen päivän voimalan tuottamaa sähköä, jossa iltapäivällä tuotanto pyöri täysillä ja auringon laskettua se putosi nollaan.
-Vauhditamme Almassa, kuten muuallakin vastuullisessa yrityskentässä, siirtymää vähähiiliseen yhteiskuntaan ja energiaratkaisut ovat siinä merkittävässä roolissa. Vaikka paneelit kattavat vain osan koko talon energiatarpeesta, on jokainen askel matkalla kohti päästöttömyyttä arvokas. Loppuosa tarvitsemastamme energiasta ostetaan ja sekin on vesivoimalla tuotettua uusiutuvaa energiaa, Jauhiainen muistuttaa.
Aurinkopaneelit sijoitettiin katolle myötäilemään rakennuksen seinälinjojen muotoja pohjois-eteläsuuntaan ja aurinkopaneelien rungot, telineet ja kaapelireitit valittiin rakennuksen ilmeeseen sopiviksi.
Kun paraatipaikan rakennukseen suunnitellaan aurinkovoimalaa, on huomioitava paitsi turvallisuusominaisuudet ja tuotantokapasiteettikysymykset, myös esteettiset vaatimukset, jotta rakennuksen arkkitehtoninen harmonia ei kärsi, Lintunen sanoo.
Aurinkovoiman tuotantokapasiteetti kasvaa lähivuosina
Aurinkoenergia tulee olemaan merkittävä osa uusiutuvaan energiaan pohjautuvaa energiajärjestelmää Suomessa. Etelä-Suomen vuotuinen kokonaissäteilyn määrä on samaa suuruusluokkaa kuin Pohjois-Saksassa. Aurinkoenergiayhdistyksen mukaan yli 10 % Suomessa kulutettavasta sähköstä ja noin neljäsosa lämpöenergiasta on kustannustehokasta tuottaa aurinkoenergialla nykytekniikalla, mutta tekniikan kehittymisen myötä lähivuosina kenties selvästi suurempikin osa.
- Julkaistu: 6.9.2024, 09:18
- Kategoria: Uutinen
- Teema: Almassa tapahtuu, Vastuullisuus