Alma Media > Tiedotteet > Lehdistötiedote > Alma Talentin palvelut tarjoavat pankeille vastuullisten lainapäätösten tueksi tarvittavan tiedon

Alma Talentin palvelut tarjoavat pankeille vastuullisten lainapäätösten tueksi tarvittavan tiedon

Alma Media Oyj                          Lehdistötiedote                        27.11.2023

ALMA TALENTIN PALVELUT TARJOAVAT PANKEILLE VASTUULLISTEN LAINAPÄÄTÖSTEN TUEKSI TARVITTAVAN TIEDON 

Kestävän taloudellisen toiminnan luokittelujärjestelmä – EU-taksonomia – on vastuullisuustyökalu, joka helpottaa ja kannustaa yrityksiä hiilineutraaliustavoitteisiin pääsemisessä. Taksonomian avulla myös pankit voivat määrittää, kuinka ympäristöystävällinen tai kestävä rahoitettava kohde on. Alma Talentin palvelut pystyvät tarjoamaan päätöksentekoon tarvittavan datan. 
 
Kiinteistöliiketoiminnan ja asumisen vaikutukset ympäristöön ja yhteiskuntaan koskettavat laajasti finanssisektoria, sillä jopa 36 prosenttia hiilijalanjäljestä on peräisin rakennuskannan kasvihuonekaasupäästöistä. Euroopan Unionin vihreän kehityksen ohjelman tavoitteena on hiilineutraali unioni vuoteen 2050 mennessä, mikä tarkoittaa pankeille merkittävää roolia vähäpäästöisten kiinteistökohteiden luotottajana. Pankit joutuvat arvioimaan lainakohteen ympäristöystävällisyyttä lainan myöntämisessä EU-taksonomian mukaisesti. Pankit joutuvat myös raportoimaan vakuuskantansa taksonomiamukaisuudesta ja suunnitelmastaan sen suhteen, miten ne liiketoiminnassaan ja strategiassaan huomioivat ilmasto- ja muut kestävyysriskit sekä ilmastoneutraaliin talouteen siirtymisen.  

“Haasteena pankeille on oikean ja ajantasaisen tiedon löytäminen ja kerääminen lainoitettavista kohteista päätöksenteon pohjaksi. Tieto on hajallaan eri paikoissa, esimerkiksi Maanmittauslaitoksessa, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Energiatodistusrekisterissä sekä Väestötietojärjestelmässä”, sanoo Alma Talentin Property Insights -liiketoiminnan kehityspäällikkö, Laura Leskinen

”Pankit tarvitsevat asuin- tai liikekohteiden ympäristövaikutuksien arvioimista varten tietoa muun muassa kohteen lämmitysmuodosta, energiatehokkuudesta, ympäristöriskeistä ja kohteen tulevaisuuden remontointitarpeista eli korjausvelasta. Alma Talentin älykkäät kiinteistötietopalvelut tarjoavat päätöksentekoon tarvittavan datan yhden palvelun kautta”, Leskinen jatkaa. 

Datan mallinnus täydentää puuttuvaa tietoa 

Alma Talentin tekoälypohjaiset Asuntopuntari ja Aluepuntari tarjoavat finanssialalle tarvittavat tiedot vakuuskohteiden arviointiin reaaliaikaisena ja yhdestä lähteestä. Asuntopuntari antaa käyttäjälleen näkymän kohteen kokonaiskestävyyteen, sen käypään arvoon nyt ja tulevaisuudessa sekä asunnon mahdollisiin kestävyysriskeihin. Aluepuntarin avulla käyttäjä saa ymmärryksen eri alueiden asuntomarkkinatrendeistä, väestö-, rakennus- ja palvelurakenteesta sekä kysynnän ja tarjonnan suhteesta. Aluepuntarin avulla myös eri alueiden vertailu keskenään on vaivatonta. 

Asuntopuntarin yli 200 koneoppimismallin taustalla ovat Alma Median asumisen verkkopalvelut Etuovi.com ja Vuokraovi.com, joiden 2,3 miljoonaan ilmoitukseen data pohjautuu. Tulevaisuuden ennusteiden muodostamisessa Asuntopuntari hyödyntää tekoälyn koulutuksessa myös useita makrotalouden ennusteita ja indeksejä. Asuntopuntari kattaa koko Suomen ja kykenee arvioimaan myös osoitteet, joissa ei ole vielä asuntoja. Ennustemallin mediaanivirhe on 5 % yleisimmän kohdetyypin hinta-arviolle ja 2,8 % vuokra-arviolle. 

”Jos esimerkiksi kohteen energiatehokkuudesta ei löydy tietoa, koneoppimiseen perustuva mallinnuksemme antaa tulevaisuudessa päätöksentekijälle arvion energialuokasta sekä tiedon arvion luotettavuudesta. Jotta pankin tai vakuutusyhtiön koko asuntokanta on myös jatkuvasti ajan tasalla ja sen pohjalta on mahdollista tuottaa tarvittavaa tietoa raportointiin, tarjoamme myös koko kannan automatisoitua päivitystä. Tulevaisuudessa myös alueen kilpailutilanteesta löytyy palvelusta arvio, mikä luonnollisesti kiinnostaa rahoittajaa, jotta hän pystyy perustamaan päätöksensä faktoihin,” kuvailee Alma Talentin Property Insightsin liiketoimintajohtaja Niilo Ursin

Alma Talentin Asuntopuntari ja Aluepuntari ovat esimerkkejä Alma Median kattavista asumisen ja kiinteistökaupan palveluista, jotka kokoavat kaikki asumisen ja kiinteistökaupan osapuolet yhteen ja mahdollistavat alan ammattilaisille onnistumisen omassa työssään digitaalisilla palveluilla ja oikea-aikaisella datalla. Palveluihin kuuluvat myös muun muassa Alma Talentin Kiinteistö- ja huoneistohaku ja Karttapalvelu, asuntokaupan OviPro ja KIVI-järjestelmä sekä Suomen suurin asumisen markkinapaikka Etuovi.com. 

Lisätietoja: liiketoiminnan kehityspäällikkö, Property Insights, Laura Leskinen, p. 010 665 6416 ja liiketoimintajohtaja, Property Insights, Niilo Ursin, p. 010 665 2570. 

Alma Media lyhyesti

Alma Media on kansainvälinen, voimakkaasti uudistuva, digitaaliseen mediaan, palveluihin ja markkinapaikkaliiketoimintaan keskittyvä yhtiö. Haluamme inspiroida ihmisen luontaista uteliaisuutta ja valinnanmahdollisuuksia luomalla palveluja, joissa yhdistyvät ylivoimainen sisältö, paras teknologia, aina paikallisesti merkityksellisemmällä tavalla. Suomessa tunnetuimpia brändejämme ovat muun muassa Kauppalehti, Talouselämä, Iltalehti, Jobly, Etuovi.com sekä Nettiauto. Rekrytointipalvelujamme ovat muun muassa Tšekissä prace.cz ja jobs.cz, Slovakiassa Profesia.sk sekä Kroatiassa mojposao.net.

Suomessa liiketoimintaamme kuuluvat johtavat asumisen ja autoilun markkinapaikat, talous- ja ammattimediat, valtakunnallinen kuluttajamedia sekä sisältö- ja datapalvelut yrityksille ja ammattilaisille. Alman kansainvälinen liiketoiminta itäisessä Keski-Euroopassa, Ruotsissa ja Baltiassa koostuu rekrytointipalveluista ja toimitilojen markkinapaikasta.

Alma Mediassa työskentelee noin 1 700 ammattilaista ja yhtiö toimii 12 Euroopan maassa. Alma Median vuoden 2022 jatkuvien toimintojen liikevaihto oli 309 miljoonaa euroa, mistä digiliiketoiminnan osuus oli 81 %. Yhtiön osake noteerataan NASDAQ Helsingissä. Lue lisää: www.almamedia.fi.

  • Julkaistu: 27.11.2023, 14:24
  • Kategoria: Lehdistötiedote

Jaa artikkeli