Alma Media > Uutinen > Politiikan toimittaja Lauri Nurmi: Minulle merkityksellistä on eteenpäin katsova journalismi

Politiikan toimittaja Lauri Nurmi: Minulle merkityksellistä on eteenpäin katsova journalismi

Iltalehden palkittu politiikan toimittaja Lauri Nurmi kertoo lukijoille niistäkin asioista, joista vallankäyttäjät eivät koskaan kertoisi oma-aloitteisesti. ”Yleisöllä on oikeus tietää”, sanoo Lauri, jolle journalistin työ oli jo pienestä saakka kiehtova uravaihtoehto. Lue Laurin haastattelu, jossa hän kertoo, miten päätyi toimittajaksi Iltalehteen ja mikä toimittajan työssä on hänelle merkityksellistä.

Miten päädyit Almalle? Tiesitkö aina, että sinusta tulee toimittaja?

Aamulehti haki joulukuussa 2013 politiikan toimittajaa ”suomalaisen median näköalapaikalle Helsinkiin”, juuri valmistuneeseen Alma-taloon. Tehtävään etsittiin ihmistä, joka sanoittaisi maailman murroksen ja ennakoisi tulevia tapahtumia sekä Suomessa että maailmassa. Erikseen mainittiin myös tehtävän kansainvälisyys. Opetin sillä hetkellä historiaa lukiossa. Työpaikkailmoitus kolahti ja päätin, että paikka olisi minun – työnkuvan monipuolisuus ja luvattu itsenäisyys kiehtoivat.

Journalistin työ oli minulle aina vaihtoehto, pikkupojasta alkaen. Vanhempani ja isovanhempani lukivat joka aamu lehdet ja ottivat minut mukaan lukemaan ja maailmaa ihmettelemään. Kesäisin isoäitini, joka oli äidinkielen lehtori, opetti minulle kirjoittamista pohjoissavolaisella kesämökillä. Äidinkielestä tuli varhain minun juttuni, ja kirjoitin ala-asteella koulun kevätnäytelmän. Nikkarin lukiossa opettajani tuumasi, että ”sinusta tulee ammattikirjoittaja”. Aloin hiljalleen uskoa siihen itsekin. Kannustuksella on valtava voima ihmisen kasvussa.

Kerrotko lyhyesti työ- ja opiskeluhistoriastasi?

Olen valtiotieteilijä ja kasvatustieteilijä. Opiskelin valtiotieteitä Helsingin yliopistossa, ja pääaineenani oli poliittinen historia. Minulla on myös yleinen aineenopettajan pedagoginen pätevyys.

Toimittajalle tärkeintä on vankka oma tietopohja. Siksi suosittelen alalle haluaville laaja-alaisia korkeakouluopintoja.

Toimittajan urani aloitin Sanomalehti Keski-Uusimaassa kesätyöntekijänä vuonna 2002 ja toimin siellä erilaisissa tehtävissä aina vuoteen 2013 asti, jolloin olin urheilutoimituksen esihenkilönä. Uudistimme urheilujournalismin sisällön printissä ja verkossa siten, että lukijoille alettiin kertoa ilmiöistä, taustoista ja ihmisistä ja entistä enemmän kuntoliikunnasta ja tyttöjen ja naisten urheilusta sekä liikunnan yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Toimin myös opettajana ennen kuin siirryin Alma Medialle vuonna 2014. Työskentelin politiikan toimittajana vuodet 2014-2018 ja pääsin matkustamaan työni puolesta monissa eri Euroopan maissa. Rakensin nopeasti luottamuksellisen lähdeverkoston politiikan ja talouden vaikuttajiin. Erikoistuin näkökulmakirjoittamiseen, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, reportaaseihin, henkilöhaastatteluihin ja taustoittaviin uutisjuttuihin. Valtakunnallisen tunnettuuden kasvamisen seurauksena työnantaja pyysi minua siirtymään Iltalehden yhteiskuntatoimitukseen, jossa olen työskennellyt edeltävät neljä vuotta. Olen erikoistunut nykyään myös suorien live-lähetysten tekemiseen.

Mikä on sinulle merkityksellistä toimittajana?

Toimittaja on vastuussa yleisölle, jolla on oikeus tietää. Tämä on ikiaikainen ja pyhä ammattieettinen fakta, jota ei saa milloinkaan unohtaa. Politiikan toimittajalla on yhteiskunnallinen tehtävänsä demokratiassa, mikä velvoittaa. Siitä kumpuaa vahva motivaatio ja innostus työtä kohtaan.

Koen, että toimittajan on pystyttävä kirjoittamaan tiedonhankintansa ja havainnointinsa perusteella niistäkin asioista, joista vallankäyttäjät eivät koskaan kertoisi oma-aloitteisesti.

Minulle merkityksellistä on eteenpäin katsova journalismi. Yritän kertoa lukijoillemme siitä, mitä on odotettavissa Suomessa ja maailmassa. Tämä metodi on tuottanut suurimmat, historiallisetkin onnistumiset: perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamisen skuuppaamisen ja Suomen Nato-jäsenyyshakemuksen skuuppaamisen.

Miksi juuri Alma? Suosittelisitko Almaa työpaikkana toimittajalle?

Vastaus on helppo: Alman yrityskulttuurissa toimittaja on perinteinen ja arvostettu ammatti. Yhtiön juuret versovat vuodesta 1847. Historialla on vaikutuksensa. Almassa ymmärretään, millaisia resursseja ja millaista johtamista tuloksellinen journalismi edellyttää. Kun tulee onnistumisia, saa vapauksia. Toimitustyössä asiantuntijat eli toimittajat ovat etulinjassa. Politiikan uutisoinnissa tämä korostuu. Vapaus, yritteliäisyys, luovuus ja rohkeus ovat Alman kulttuurille leimallisia asioita. Kaikki myös tervehtivät kaikkia, mikä ei ole suurilla työpaikoilla itsestäänselvyys.

Kiire ja paineet ovat ajoittain läsnä, ja niiden kanssa on osattava elää. Paineensietokykyä ja kykyä omiin ratkaisuihin vaaditaan. Almassa hyvää on se, että työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen on arvossaan. Töitä tehdään, kun niitä on – ja jouston vastapainoksi työnantaja ymmärtää työntekijän tarpeita ja toiveita.

Suosittelen Almaa lämpimästi journalisteille, jotka viihtyvät edellä kuvatussa ympäristössä ja haluavat rohkeiden juttujensa selkänojaksi vahvan journalistisen yrityskulttuurin.

Miten Alman visio linkittyy omaan työhösi?

Uteliaisuus on toimittajan työssä edellytys onnistumisille. On jaksettava ihmetellä maailmaa ja esitettävä sitten kriittiset kysymykset. Isoäitini sanoin: toimittajalla on sanat sormenpäissä. Näin syntyy merkityksellistä sisältöä eri kohderyhmille.

Vision ydinajatus ”luontainen uteliaisuus” on arkinen asia, jota on vaalittava teoilla. Sen vastakohta on kyynisyys – ja Alman visiossa tärkeää on tehdä maailmasta ihmisille rahtusen merkityksellisempi paikka elää. Merkityksellisyys lisää niin henkistä kuin taloudellista hyvinvointia.

Lue Laurin artikkeleita Iltalehdessä.

  • Julkaistu: 26.9.2022, 14:48
  • Kategoria: Uutinen
  • Teema: Journalismi, Töissä Almalla

Jaa artikkeli

Lue seuraavaksi:

Lukijoiden luottamuksen säilyttäminen on median elinehto

Vastuullinen journalismi antaa totuudenmukaista tietoa siitä, mitä maailmassa tapahtuu, jotta…

Vastuullisuus

”Välillä on hyvä pysähtyä miettimään, miten toimittajana käyttää saamaansa valtaa ja vastuuta”

Iltalehden terveystoimittajan Heljän Salosen mielestä työ voi olla energisoivaa, kunhan…

Töissä Almalla

Iltalehti vahvistaa autoilun ja liikkumisen uutisointia kuluttajille ja perustaa uuden autotoimituksen

Iltalehti on viime vuosina kasvanut Suomen suurimmaksi digitaaliseksi uutismediaksi tavoittaen…

Journalismi