Alma Media > Mainostajalle > Mitä yhteistä on mummolla ja mainostajalla?
Mitä yhteistä on mummolla ja mainostajalla?

Mitä yhteistä on mummolla ja mainostajalla?

Maailma ja rutiinit muuttuvat hurjaa vauhtia. Se, mikä oli pari vuotta sitten uutta ja trendaavaa, saattaa olla jo nyt vanhahtavaa ja noloa.

Mummo vuonna 1982 luki päivän sanomalehden samalla kahvia tassilta ryystäen, piti puolipäivää linjan varattuna soitellessaan lankapuhelimella ja kiikkui illat keinutuolissa sukkaa kutoen. Mummo vuonna 2022 lukee päivän lehden digilehtenä, tekee kahvit kapselista, hankkii villasukat nettikirppikseltä ja soittelee lapsenlapsilleen videopuheluita.

Markkinoinnin on pakko muuttua mukana

Kärjistetty mummo-vertaus kuvastaa sitä, että maailman muuttuminen muuttaa arkeamme hiljalleen väkisinkin. Pandemialla ja rajoituksilla on saattanut olla vaikutusta ostokäyttäytymisen nopeaan muuttumiseen jo parissa vuodessa kuten myös siihen, että eri ikäluokat ovat innostuneet kokeilemaan erilaisia ostotapoja, mikä taas on moninaistanut ostopolkuja. Myös vanhempi sukupolvi eli niin sanotut boomerit (ennen vuotta 1965 syntyneet) ovat kokeilleet erilaisia medioita laajemmin. Samaan aikaan myös markkinoinnin on pakko muuttua ja yritysten pohdittava omaa kanavavalikoimaansa.

Tutkimus paljastaa, mihin suuntaan ostokäyttäytyminen kehittyy

Retail Buying Study on Pohjoismaiden suurin kaupan alan tutkimus, joka on jo vuosien ajan tutkinut digitalisaation vaikutuksia sekä kaupan alaan että kuluttajien ostokäyttäytymiseen. Tutkimuksesta käy ilmi, että eri kuluttajaryhmien sisällä on nähtävissä trendi, joka paljastaa nuoremman ja vanhemman sukupolven ostokäyttäytymisen lähentyvän toisiaan. Tutkimuksen mukaan boomereiden joukosta löytyy siis digiboomereiden joukko, joka käyttää digitaalisia kanavia siinä missä nuoremmatkin sukupolvet X tai Y.

Mainittakoon kuitenkin, että toki jokaiseen ikäluokkaan mahtuu joukko, joka ostaa mieluiten fyysisestä kaupasta ja joukko, joka ostaa mieluiten verkosta. Lisäksi on tiettyjä tuotekategorioita, joissa joko verkosta tai fyysisestä kaupasta ostaminen korostuu.

Digiverkostossamme liikkuu viikoittain yli miljoona ”boomeria”

Alman digiverkosto tavoittaa viikoittain 82 % eli 1,1 miljoonaa yli 55-vuotiasta eli boomeria (lähde: Kantar Mind 2021). Iso osa on vielä työssäkäyvää väestöä, heillä on mahdollisesti jo aikuiset lapset ja asuntovelat maksettu pois. Ja koska aikaa ja rahaa on, niitä myös käytetään.

Kun boomeri lukee aamun digiuutiset, viihtyy lifestyle-sisältöjen parissa, katsastaa päivän talousuutiset ja vilkaisee vielä osakkeisiin, on hän viettänyt aikaansa erilaisten medioiden parissa jo pitkän tovin. Sisältöjen parista hän lähtee ostoksille joko verkkoon tai myymälään kaikista saamistaan brändimielikuvista vaikuttuneena. Jotta mainostaja voi tavoittaa haluamansa kohderyhmät, erilaista ostokäyttäytymistä ja monipuolista mediakäyttöä tulisi ymmärtää.

Mutta mitä yhteistä on mummolla ja mainostajalla? Vastaus: molemmat ovat monikanavaisia. Kun haluat tavoittaa nämä ostovoimaiset ja ostohaluiset boomerit, jotka laiturinnokassa – tai kiikkutuolissa – suunnittelevat seuraavaa ostosreissuaan, tavoitat heidät tunnettujen medioidemme ja palveluidemme kautta yhtä tehokkaasti kuin ennenkin.

Retail Buying Study on Mediabrands-ketjun Pohjoismaiden suurin kaupan alan tutkimus, jota on toteutettu Euroopassa vuodesta 2011 alkaen ja Suomessa vuodesta 2015 lähtien. Tutkimus tehdään tänä vuonna 11 Euroopan maassa ja kaikissa Pohjoismaissa. Suomessa tutkimus perustuu 7 000 online-vastaajaan, 13 tutkittuun kategoriaan ja yli 200 kauppa- ja tuotebrändiin sekä vertailutietoon vuodesta 2015. Tutkimuksen toteutuksesta Suomessa vastaa Mediabrandsin asiakasymmärrys- ja tutkimustoimisto Kuulas Helsinki. https://www.retailbuyingstudy.fi

  • Julkaistu: 13.7.2022, 09:35
  • Kategoria: Mainostajalle
  • Teema: ostokayttaytyminen, retail-buying-study

Jaa artikkeli