Alma Media > Uutinen > Toimittajana työskentely on ainutlaatuinen tilaisuus soveltaa opintojen aikana kertynyttä teoriaa käytäntöön

Toimittajana työskentely on ainutlaatuinen tilaisuus soveltaa opintojen aikana kertynyttä teoriaa käytäntöön

Toimittajan työssä tarvitaan monipuolista osaamista ja se soveltuukin myös monille muille, kuin pelkästään ­­journalistiikkaa opiskeleville. Aallon taloustieteen ja matematiikan opiskelijat kertovat, millaista on työskennellä toimittajana Alman medioissa.

Kesätoimittajina työskennelleet Aalto-yliopiston taloustieteen opiskelijat Rono Nihtinen ja Henri Linnainmaa sekä matematiikan ja systeemitieteiden opiskelija Martti Ranta kokevat toimittajan työn olevan monipuolista, mielenkiintoista, luovaa ja ennen kaikkea kehittävää.

Olen oppinut uskomattoman paljon: jos jokin talousliitännäinen asia mietityttää, voin pitchata siitä artikkeli-idean uutispäällikölle, soittaa Suomen etevimmälle huippuasiantuntijalle ja vaivata häntä kysymyksilläni”, toteaa Talouselämän toimituksessa työskentelevä Linnainmaa.

”Olen usein päässyt tekemään juttuja omista mielenkiinnon kohteistani, mikä on tuntunut motivoivalta. Juttujakaan ei tarvitse tahkoa niin kovalla kiireellä kuin etukäteen kuvittelin, vaan aiheisiin on aikaa perehtyä. Olen tehnyt kesällä myös tuottajavuoroja, joissa pääsee hallinnoimaan verkkolehden julkaisuja, etusivun kokonaisuutta ja uutiskirjeitä”, kertoo puolestaan Tekniikka&Taloudessa työskentelevä Ranta.

”Oman työn hedelmät näkee hyvin konkreettisesti, kun omalla nimellä varustettu juttu komeilee seuraavan päivän lehdessä. On hieno tunne saada oma kirjoituksensa kymmenien tuhansien suomalaisten luettavaksi, päivän adrenaliiniryöppy tulee sillä täyteen”, kuvaa Rahatoimituksessa työskentelevä Nihtinen.

Toimittajan työ yhdistää kiinnostuksen kirjoittamiseen ja taloudellisen osaamisen

Kiinnostus kirjoittamista kohtaan sai Nihtisen ja Rannan hakemaan töihin toimitukseen, jossa myös opintojen kautta hankittua osaamista pääsee hyödyntämään aktiivisesti. Linnainmaa päätyi puolestaan toimittajan tehtäviin halutessaan kokeilla joitain uutta ja törmätessään Talouselämän toimituksen työhakemukseen.

”Toimitin viime vuonna ainejärjestöni lehteä, ja sitä kautta sain tietää kesätyöpaikasta Tekniikka&Taloudessa. Päätin hakea paikkaa, koska pidän kirjoittamisesta ja olin jo aikaisemmin todennut toimittajan hommien olevan mukavaa vastapainoa opinnoille”, avaa Ranta omaa polkuaan toimittajaksi.

Sekä Nihtinen että Linnainmaa kokevat kaupallisen alan oppiaineista olleen valtavasti hyötyä toimittajan työssä. Opintojen aikana kertyneestä substanssiosaamisesta on eritysesti hyötyä yhtiöiden taloudellisten raporttien tulkitsemisessa ja eri alojen asiantuntijoiden haastattelemisessa.

”Alma Talentin mediat ovat erittäin talouspainotteisia, joten pääsen käyttämään osaamistani käytännössä jokaisessa kirjoittamassani artikkelissa. Hyötyä on ollut ainakin yritysten tunnuslukujen ymmärryksestä, makrotalousosaamisesta sekä rahoituksen kursseista”, kuvailee Linnainmaa.

”Koen, että opinnoistani on ollut hyötyä erityisesti tiedeaiheista kirjoittaessa, jolloin on tärkeää ymmärtää peruskäsitteet ja -ilmiöt, vaikkei alan asiantuntija olisikaan. Myös kokonaisuuksien ja syy-seuraussuhteiden hahmottaminen ja niistä kirjoittaminen ymmärrettävästi ovat tulleet tutuiksi opinnoissani”, lisää Ranta.

Kesätoimittajana pääsee kirjoittamaan juttuja hyvin monipuolisista aiheista

”Rahatoimituksessa olen päässyt tekemään muun muassa yhden pitemmän henkilöhaastattelun Arvopaperiin, muutaman henkilöjutun Kauppalehteen, pari sijoitusaiheista kolumnia sekä muutaman jutun, joissa käydään perusteellisesti läpi erilaisia rahastoja. Olen tehnyt myös verkkoon viihteellisiä osakepoimintajuttuja, jotka ovat keränneet paljon lukijoita”, listaa Nihtinen.

”Kävin Nokialla haastattelemassa uuden pörssilistautujan Merus Powerin johtajiston, siitä oli pitkä juttu Talouselämän printissä. Olen tehnyt paljon artikkeleita, joissa olen päässyt haastattelemaan suomalaisia talouden huippuosaajia, kuten Varman Risto Murtoa, Etlan Aki Kangasharjua, Nordnetin Jukka Oksaharjua sekä lukuisia yritysten toimitusjohtajia”, Linnainmaa kertoo.

”Kiinnostavaa on ollut myös tehdä uutisia ja vähän omaakin analyysia bitcoinista. Kaikkein hauskinta tähän mennessä on ollut kirjoittaa Kauppalehden pääkirjoituskolumni luonnollisten monopolien yksityistämistä vastaan, jossa pääsin käyttämään taloustieteen opintojani taustatietona sekä itse tekstissä”, jatkaa Linnainmaa.

”Olen päässyt kirjoittamaan verkkoon tekniikka-, tiede- ja talousaiheista laidasta laitaan: Jupiterin röntgensäteilystä, toisiaan vastaan kilpailevista droneista, akateemisesta korruptiosta, ruuaksi kasvatettavasta tuliperäisestä homesienestä, digitaalisesta eurosta ja niin edelleen. Toiset jutut ovat olleet nopeampia, tiedotteeseen tai johonkin kansainväliseen mediaan perustuvia uutisia, kun taas toisissa jutuissa on saanut perehtyä aiheeseen ihan kunnolla ja sopia haastatteluja”, avaa Ranta tekniikka- ja tiedetoimittajana tekemiään juttuja.

Hyvä kirjallinen ilmaisu ja uusien asioiden omaksuminen kantavat pitkälle toimittajan työssä

Toimittajan työssä on tärkeää hahmottaa laajoja kokonaisuuksia lyhyessä ajassa ja tiivistää suuria määriä tietoa muutamaan lauseeseen. Sanan tulee olla hallussa ja kirjallisen ilmaisun oltava hyvää.

”Tärkein taito on osata kirjoittaa selkeästi ja kiinnostavasti. Toimittajan työ koostuu lähinnä ajatuksen kanssa lukemisesta ja kirjoittamisesta, joten jos niissä on hyvä, pääsee jo pitkälle”, toteaa Ranta.

Toimittajalta vaaditaan lisäksi paineensietokykyä sekä rohkeutta tarttua luuriin ja soittaa todella kiireisille ihmisille. Haastatteluissa sosiaalinen älykkyys on tärkeää toimittajan täytyy osata vedellä oikealla voimalla oikeista naruista, oltava mukava ja joskus vähän ilkeä samanaikaisesti.

Myös monipuolinen ymmärrys taloudesta auttaa erityisesti taloustoimittajan työssä.

”Sijoittamiseen, kirjanpitoon ja makrotalouteen liittyvä ymmärrys ovat valtaisa etu, koska juuri niillä Kauppakorkeakoulun opiskelija voi erottua edukseen journalistien maailmassa”, pohtii Nihtinen.

Toimittajana työskentely on ainutlaatuinen tilaisuus soveltaa opittua teoriaa käytäntöön

Opintojen aikana kertynyttä talousteoriaa ei tarvitse käyttää vain teoreettiseen puimiseen, vaan sen avulla voi päästä tulkitsemaan ja analysoimaan oikean maailman tärkeimpiä tapahtumia päivittäin. Se tarjoaa myös näköalapaikan talouteen ja erinomaisen mahdollisuuden oppia eturivin asiantuntijoilta.

”Toimittajana pääsee juttelemaan kahden kesken Suomen johtavien ekonomistien, toimitusjohtajien, yrittäjien, salkunhoitajien ja poliitikkojen kanssa. Yliopiston budjetti ei koskaan tule riittämään vastaavan palvelun tarjoamiseen, joten taloustoimittajan työ tukee kauppatieteiden tutkintoa erinomaisesti”, mainitsee Nihtinen.

”Toimittajan työ on erittäin yleissivistävää ja tärkeää. Työssä pääsee tutustumaan todella moniin elämän osa-alueisiin. Jos siis tulevaisuuden suunnitelmat eivät ole vielä selvillä, toimittajan työ on erinomainen vaihtoehto: joko toimittaminen vie mennessään tai joku aiheista on niin kiinnostava, että sen parissa urkenee uusi ura”, toteaa Ranta.

”Opiskelijat jäävät kesätöissä valitettavan usein kahvinkeittäjän rooliin, vaikka työnantaja olisikin sinällään hieno. Almalla kesätoimittajat ovat saaneet valtavasti vastuuta heti ensimmäisestä päivästä lähtien, jokainen saa tilaisuuden näyttää taitonsa. Käytännössä tehdään täysin samoja hommia kuin ”oikeat” toimittajat”, Nihtinen kuvaa kokemustaan.

Kuvassa Henri Linnainmaa ja taustalla Bloombergin terminaali, jota pörssitoimittajat seuraavat työvuoronsa aikana.

  • Julkaistu: 27.9.2021, 12:18
  • Kategoria: Uutinen
  • Teema: Almassa tapahtuu, Ihmiset, Töissä Almalla

Jaa artikkeli

Lue seuraavaksi:

Työn autonomia mahdollistaa omannäköisen elämän

Veera nauttii työstään Web Designerina ja pitää Almaa joustavana ja…

Töissä Almalla

Alma Insights on solminut yhteistyökumppanuuden ruotsalaisen legal tech startup-yhtiö Leyan kanssa 

Alma Median tietopalveluja sekä juridiikan sisältöpalveluja tarjoava Alma Insights ja…

Almassa tapahtuu

Askeleita kohti monimuotoisempaa työelämää

Tämän vuoden kehitystoimenpiteitä Almalla ovat esimerkiksi koko henkilöstön DEI-kurssi sekä…

Vastuullisuus