Alma Media > Mainostajalle > Näin taklaat luovan työn haasteet

Näin taklaat luovan työn haasteet

Luova työ vaatii aikaa, stressinsietokykyä ja rohkeutta. Asiantuntijat kertovat, kuinka saat luovuuden kukkimaan.

Luovuus on mielikuvituksen käyttöä ja tuttujen asioiden näkemistä hieman uusin silmin. Jokainen ihminen on luova, jos vain saa siihen tilaisuuden. Helppoa luova työ ei kuitenkaan ole.

Luova työ vaatii ensinnäkin aikaa. Ideat alkavat usein pulputa, kun ajatuksille antaa tilaa, mutta monessa työssä aika on kuitenkin kortilla. Miten löytää aikaa luovalla työlle?  

”Merkkaamalla se kalenteriin”, sanoo luova johtaja Juuso Kemi markkinointitoimisto Staartilta.

Kemin mukaan luovaan prosessiin kuuluu olennaisesti intensiivinen tiedonhankinta. Tällaiselle pohjustavalle työlle joko yksin tai ryhmän kanssa kannattaa varata säännöllisesti aikaa. Katri Kantoniemi AR-ratkaisuja toimittavalta Arilyniltä kertoo, että heillä isoja, koko toimiston yhteisiä brainstormingeja järjestetään kerran kuukaudessa.

Kun mieltä on ensin ruokittu, annetaan seuraavaksi alitajunnan tehdä rauhassa työtä. Ideat tulevat sitten, kun tulevat. Kantoniemi esimerkiksi kertoo kokevansa parhaat luovat hetkensä koiran kanssa lenkkeillessään. Kun pohjatyöt on tehty, oivallus kyllä tulee, vaikkapa sitten suihkussa, Kemi vakuuttaa.

Eroon epävarmuudesta

Luovaan työhön kuuluu myös se, että lopputulos ei ole työtä aloittaessa tiedossa. Luovaa työtä leimaakin usein epävarmuus, mikä aiheuttaa helposti ahdistusta. Kuinka kestää ahdistusta?

”Kannattaa muistaa, että mihinkään ei ole oikeita ja lopullisia vastauksia, vaan kaikki luova työ on useimmiten näkemyksen, tiedon ja kokemuksen tulos. Pitää kyetä luottamaan itseensä ja tukena olevaan yhteisöön”, Kemi sanoo.  

Kantoniemen mukaan ahdistusta voi helpottaa myös se, että pitää asiat yksinkertaisina sen sijaan, että pyrkisi hyvin monimutkaiseen lopputulokseen.  

”Olemme itse omassa työssämme huomanneet, että monet simppeleiltä tuntuvat ratkaisut voivatkin olla hyvin elämyksellisiä”, Kantoniemi toteaa.  

Myös rohkeus on luovassa työssä tärkeää. Mutta mistä ammentaa uskallusta tehdä rohkeita, luovia ratkaisuja ilman epäonnistumisen pelkoa?

”Meillä hoetaan usein sitä, että ei tämä ole loppujen lopuksi niin vakavaa. Usein mietityttää, kun asiakkaat pelkäävät tehdä aika pieniäkin kokeiluja, vaikka harvoin on kyse kovinkaan isoista investoinneista”, Kantoniemi pohtii.

Samaa mieltä on myös Kemi. Hän kertoo, että päätä hieman huimasi, kun he ideoivat Porin kaupungille oman tuoksun, Eau de Porin. Tuote oli lopulta menestys.  

”Mainonta ei kuitenkaan ole mitään aivokirurgiaa, eikä kenenkään henki ole näissä hommissa vaarassa. Riskit ovat pienet, joten rohkeasti vaan tekemään vähän hullultakin tuntuvia juttuja”, Kemi kannustaa.

Unohda jatkuva uusiutuminen

Luovilla aloilla työskentelevät ihmiset kokevat usein myös painetta keksiä koko ajan jotain uutta. Kuluttajat potevat jatkuvaa infoähkyä ja ihmisten huomion kaappaaminen aina vain uusilla luovilla ratkaisuilla on haastavaa. Miten pysytään jatkuvasti aallonharjalla?

Kemin ja Kantoniemen mukaan kannattaa muistuttaa itseään siitä, että jatkuvasti ei tarvitse uusiutua. Vahvat brändit, jotka yleisöt kokevat merkitykselliseksi, eivät tarvitse jatkuvia ”kikka kolmosia”.

”Rohkeutta on myös se, että jättää tekemättä. Itse esimerkiksi ihailen Oatlya, joka tekee mainonnassaan hyvin yksinkertaisia asioita. Heidän suurin mainospintansa ovat pakkaukset ja ulkomainokset. He tekevät lopulta hyvin vähän muuta mainontaa esimerkiksi verkossa”, Kantoniemi toteaa.

Ja kun puhutaan verkkomainonnasta niin useimmiten siihen liittyy tänä päivänä myös ohjelmallinen ostaminen. Miten yhdistetään luovuus tekniseen ja usein hyvin taktiseksi miellettyyn ohjelmalliseen ostamiseen?

”Itse en näe mitään syytä sille, miksei ohjelmallinen ostaminen voisi olla luovaa. Ehkä ohjelmallista on käytetty vähän rumasti sanoen spämmäämiseen, mutta mahdollisuuksia luovuuteen silläkin puolella on runsaasti”, Kemi miettii.

Kantoniemen mukaan yksi ratkaisu voi olla se, että tuodaan jo varhaisessa vaiheessa yhteen erilaiset tekijät, niin teknologiaosaajat kuin luovat osaajat. Avoin vuorovaikutus ja yhdessä tekeminen ovat ratkaisevia myös luovassa työssä.

Luovuudesta keskusteltiin toukokuun Alma Talkissa. Seuraava Alma Talk järjestetään 4.6.2019. Aiheena on asiakasymmärrys. 

  • Julkaistu: 14.5.2019, 13:43
  • Kategoria: Mainostajalle
  • Teema: brandit-ja-markkinointi

Jaa artikkeli