Alma Media > Uutinen > Ovi mielikuvitukseen

Ovi mielikuvitukseen

Muutama viikko sitten Euroopan mainosväki kokoontui Roomaan, Eurobesteille kuuntelemaan puheenvuoroja, palkitsemaan Euroopan parasta mainontaa ja erityisesti tunnustelemaan luovan suunnittelun tilaa ja trendejä. Yksi festivaalin suurimmista keskustelujen kysymysmerkeistä oli VR eli virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen mainonnassa ja markkinoinnissa.

”Ovi mielikuvitukseen on taas hieman enemmän auki”. Näin virtuaalitodellisuutta on kuvannut Disneyn huippuanimaattori Glen Keane. Festivaalikeskustelujen mukaan animaattorit, elokuvantekijät ja mediatalot tuntuvat suhtautuvan VR:ään mainosväkeä positiivisemmin. Mainonnan tekijät puolestaan pitivät riskinä sitä, että katsojalle ei pystytä tarjoamaan riittävän kiinnostavaa sisältöä tämän vieraillessa brändin tarjoamassa virtuaalitodellisuudessa. Kumpaan suuntaan vaaka tulevaisuudessa kallistuu, riippuu siitä, kuinka luontevia ja lisäarvoa tuovia käyttötarkoituksia teknologialle löydetään. Alla esitellään neljä, joista kaikista löytyy jo useita mielenkiintoisia toteutuksia maailmalta.

1) Asiakasymmärrys

Eurobestiin osallistuneen brittien johtava vähittäiskaupan markkinointiin ja asiakasymmärrykseen keskittyvä Fitch-toimisto näkee VR:ssä valtavaa tutkimuksellista potentiaalia: heidän mukaansa kysyttäessä osto- tai käyttötottumuksista ihmiset harvoin kertovat totuutta, mutta jos ostotilanteen voi simuloida VR-teknologialla, ihmiset paljastavat käyttäytymisellään itsestään huomattavasti enemmän.

2) ”Opintomatka”

VR-teknologiaa käytetään jo kohtalaisen laajasti opetustarkoituksessa ympäri maailmaa ja kokeiluja vievät eteenpäin Googlen ja Microsoftin tyyliset pelurit. Opetuksen lisäksi VR antaa markkinoinnille huikeita mahdollisuuksia viedä asiakkaita syvemmälle tuotteeseen, yritykseen tai uuteen ympäristöön kuten tänä vuonna moneen kertaan palkitussa mainostoteutuksessa, jossa koulubussillinen lapsia pääsi kokemaan luokkaretken Marsiin bussin ikkunoissa käytetyn VR-teknologian avulla. Oikein hyödynnettynä VR nostaa sisältömarkkinoinnin uudelle tasolle tehden siitä elämyksellisempää kuin mikään markkinointi tähän mennessä.

3) Verkko-ostaminen

Yksi luonnollisimpia sovelluksia VR:lle on integroituna osaksi verkkokauppoja ja –palveluita. Eniten kokeiluja tällä saralla ovat tehneet asunnonvälitykseen, huonekaluihin ja kulkuvälineisiin liittyvät toimijat. Reutersin tutkimuksen mukaan VR:ää liiketoiminnassaan käyttävien yritysten määrä on kasvanut 375 % viime vuodesta. Kokeilujen todellinen lukumäärä ja niiden kautta tehdyn bisneksen arvo on vielä vaatimaton, mutta kasvuvauhti on kova.

4) Livetapahtumat

Yksi mielenkiintoisimmista sovelluksista VR:ssä on viedä katsojat kokemaan ajankohtaisia tapahtumia esimerkiksi uutis- tai viihdesisältöjen takana. Uutismedia voi viedä lukijan keskelle mielenosoitusta, urheilumedia liveotteluun tai viihdemedia artistin keikalle.

Oli aihe mikä tahansa, varmaa on, että katsojan matka virtuaalitodellisuuteen pitää palkita todellisella lisäarvolla. Hyvät uutiset ovat, että markkina on vielä niin nuori, että ensimmäiset todelliset täysosumat ovat vielä edessä. Ja että nyt jos koskaan vain mielikuvitus on rajana.


Kirjoittaja Elli Tuominen on digitaalisen ja sisältömarkkinoinnin ammattilainen ja toinen sosiaalisen median asiantuntijatoimisto-Kurion perustajista. 

  • Julkaistu: 20.12.2016, 00:00
  • Kategoria: Uutinen
  • Teema: digitaalisuus

Jaa artikkeli

Lue seuraavaksi:

Kolme neljästä fyysisen kaupan asiakkaasta tulee kauppaan valmiiksi tiedolla ja inspiraatiolla varustettuna

Alle 25-vuotiaista enää vain 9 % tekee ostoksia ainoastaan kivijalkakaupassa,…

Trendit

Painetut liitteet, kuvastot ja esitteet digitaalisessa formaatissa? Alma tarjoaa monipuoliset ja kustannustehokkaat ratkaisut mainostajalle

Mainostajat ovat siirtyneet osittain digiin myös perinteisten painettujen mainospostien osalta.…

Digitaalisuus

Sujuvampia palveluita ja laadukkaampaa dataa

Digitaalisten sisältöjen ja palvelujen käyttäjien yhteinen kirjautuminen antaa käyttäjälle paremman…

Digitaalisuus