Alma Media > Uutinen > Sisältömarkkinointi on parhaimmillaan hyötymarkkinointia

Sisältömarkkinointi on parhaimmillaan hyötymarkkinointia

Sisältömarkkinointi on voimakas trendi, josta odotetaan tulevaisuudessa merkittävää kasvua. Mutta vain pitkäjänteinen työ, riittävän laadukkaasti ja asiakasta kuunnellen tehdyt sisällöt ratkaisevat. 

”Sisältömarkkinoinnissa idea on lähteä liikkeelle siitä hyödystä, jonka kohdeyleisö sisällöstä saa. Hyöty pitää tarjota asiakkaalle ensin ja vasta sitten yritys voi vastavuoroisesti hyötyä jotenkin. Jos ei mietitä asiakkaalle koituvaa hyötyä, sisältömarkkinointia on oikeastaan turhaa tehdä”, toteaa Senior Advisor Jukka Holopainen viestintätoimisto Pohjoisranta Burson-Marstellerilta.

Holopainen tietää, mistä puhuu. Hän on tutkinut yleisöjen odotuksia sisältömarkkinointia kohtaan haastattelemalla monen markkinoijan kiihkeimmin tavoittelemaa kohderyhmää, yritysten ylintä johtoa. Holopainen havaitsi, että monet hänen haastateltavistaan kokivat päivittäin kohtaamansa markkinoinnin olevan hyödytöntä ja liian tyrkyttävää. Jatkuvasti lisääntyvä viestitulva tekee positiivisen erottautumisen haastavaksi ja tällöin keskiöön nousevat asiakaslähtöiset, kiinnostavat sisällöt.

”Usein markkinoijat haluaisivat mennä tuote edellä, mikä ei kuitenkaan ole sisältömarkkinoinnissa paras keino. Sen sijaan pitäisi miettiä, mikä asiakasta kiinnostaa ja tarjota tunteita herättävää, hauskaa ja koskettavaa, mutta myös informatiivista sisältöä. Tällaiset asiat kiinnostavat ja näitä myös jaetaan eteenpäin”, vahvistaa Alma Median luova tuottaja Jukka Hurme

Sisältömarkkinointi vaatii kärsivällisyyttä

 

Moni mainostaja on sisältömarkkinoinnin kanssa vielä kokeiluvaiheessa. Usein uudenlaisessa tekemisessä mietityttävät tulokset ja niiden mitattavuus. Sisältömarkkinointi sopii parhaiten brändiviestintään ja -markkinointiin, jolloin sen välittömiä tuloksia voi olla vaikeaa osoittaa.

”Sisältömarkkinoinnin tuloksellisuus ja mittaaminen riippuvat siitä, mitä sillä halutaan saada aikaan. Jokainen sisältömarkkinoinnin toteutus on niin yksilöllinen, että jokaiselle pitäisi miettiä omat mittarinsa. Halutaanko esimerkiksi kasvattaa tunnettuutta, herättää puheenaiheita, haastaa kilpailijoita tai opettaa vaikka jonkin uuden laitteen käyttöä. Nämä ovat kaikki hyvin erilaisia ja eri tavoin mitattavia asioita”, Hurme havainnollistaa.

”Sisältömarkkinointi maksaa itsensä takaisin, kun se saa aikaan liikettä takaisin organisaatioon päin, oli se sitten yhteydenottoja tai jotain muuta. Laadukkaiden sisältöjen vahvuus on siinä, että ne kykenevät herättämään asiakkaassa luottamusta, vahvistamaan asiakaskokemusta ja välittämään uusia ajatuksia, joiden perässä hän tulee, ennemmin tai myöhemmin”, Holopainen pohtii.

Sisältömarkkinointi vaatiikin tekijöiltään kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä, sillä yleisön luottamus rakentuu vähitellen.

”Kannattaa muistaa, että sisältömarkkinointi ei ole yhtä kuin kampanja. Kolmessa kuukaudessa ei vielä tiedetä, mitä sillä voidaan saavuttaa, sillä siinä ajassa sisältömarkkinointi vasta käynnistyy. Pitäisi malttaa ainakin vuosi, ennen kuin voidaan sanoa, kuinka hyvin sisältömarkkinoinnissa on onnistuttu”, Holopainen huomauttaa.  

Kasvua näkyvissä 

 

Sekä Hurme että Holopainen uskovat sisältömarkkinoinnin tehokkuuteen ja pitävät sisältömarkkinoinnin tulevaisuutta valoisana. Esimerkiksi Yhdysvalloissa isojen mediatalojen sisältömarkkinoinnin tuotot alkavat jo olla yhtä suuria kuin perinteisellä display-mainonnalla. Myös Suomessa odotetaan kasvua.

”Mutta vain, jos sisältömarkkinointia maltetaan tehdä tarpeeksi laadukkaasti ja työtä ohjaa kaupallisten pyrkimysten lisäksi myös asiakkaalle koituva hyöty”, Holopainen huomauttaa.

Entä millaisia trendejä sisältömarkkinoinnissa on nähtävissä? 

Hurme odottaa ainakin entistä laadukkaampia sisältöjä, niiden parempaa kohdentamista esimerkiksi natiivimainonnan keinoin sekä uusia ja kekseliäämpiä kerronnan muotoja.

”Videoiden määrä tulee kasvamaan entisestään ja niiden rooli on muuttumassa. Tulee muun muassa vertikaalivideoita, 360-videoita, live-lähetyksiä ja hyviä mainoselokuvia. Hyvin erilaisia formaatteja, joita voidaan käyttää monin eri tavoin, myös mobiilissa ja ilman ääniä ”, Hurme listaa.

 

Jukka Holopainen ja Jukka Hurme alustivat vuoden 2016 viimeisessä Alma Talk -aamiaistilaisuudessa sisältömarkkinoinnista ja natiivimainonnasta. Samalla lanseerattiin Alma Median mainostaja-asiakkaille suunnattu uusi natiivimainonnan työkalu, jonka avulla mainostajien omia kaupallisia sisältöjä voidaan kohdentaa yleisöille entistä tehokkaammin, median käyttökokemusta keskeyttämättä. 

  • Julkaistu: 15.12.2016, 00:00
  • Kategoria: Uutinen
  • Teema: Trendit

Jaa artikkeli

Lue seuraavaksi:

Viisi markkinoinnin trendiä 2022 – näistä vielä puhutaan

Trendikatsaukset tehdään tyypillisesti alkuvuonna, mutta maailman ja trendien muovautuessa yhä…

Trendit

Kolme neljästä fyysisen kaupan asiakkaasta tulee kauppaan valmiiksi tiedolla ja inspiraatiolla varustettuna

Alle 25-vuotiaista enää vain 9 % tekee ostoksia ainoastaan kivijalkakaupassa,…

Trendit

Alma Asuminen Spotlight 2021 -webinaarissa kerrottiin asumisen kuumimmat trendit

Alman Asumisen mediat ja palvelut järjestivät Asumisen tulevaisuus tunnissa: Alma…

Trendit