Alma Media > Tiedotteet > Lehdistötiedote > Aamulehden ensimmäinen Tulenkantaja-kirjallisuuspalkinto Seita Vuorelalle

Aamulehden ensimmäinen Tulenkantaja-kirjallisuuspalkinto Seita Vuorelalle

Alma Media Oyj Lehdistötiedote 23.3.2013 klo 18.30

AAMULEHDEN ENSIMMÄINEN TULENKANTAJA-KIRJALLISUUSPALKINTO SEITA VUORELALLE

Kirjailija Seita Vuorelan (s. 1971) unenomainen ja syrjäisestä leirintäalueesta oman mystisen maailmansa rakentava Karikko voitti Aamulehden ja Tulenkantajat-kirjakaupan perustaman uuden Tulenkantaja-palkinnon. Palkintoraati kävi läpi kaikki suomeksi vuonna 2012 ilmestyneet kaunokirjalliset teokset.

Ensimmäisen Tulenkantaja-palkinnon luovutti voittajalle palkintoraadin puheenjohtaja Sofi Oksanen lauantaina Vihtorin kirjaston kirjamessuilla Tampereella.

Kirjailija, kustantaja Oksanen kiitti Vuorelaa kolmesta tärkeimmästä menestystekijästä: omasta kielestä, vahvasta tarinasta ja omaleimaisesta aiheesta, joka on yhtaikaa paikallinen ja syvästi universaali. Oksasen johtama palkintoraati nosti Karikon voittajaksi esiraadin nimeämien kuuden ehdokkaan joukosta. Vuorela oli ehdokkaiden joukossa ainoa nainen. Muut ehdokkaat olivat Sami Hilvo (Rouva S.), J.K. Ihalainen (Tisle), Riku Korhonen (Nuku lähelläni), Aki Ollikainen (Nälkävuosi) ja Juha Seppälä (Mr. Smith).

Palkintoraati kuvaa Karikkoa yksinkertaisesti hyväksi, innostavaksi kirjallisuudeksi.

-Teos on kerronnaltaan poikkeuksellisen tiivis ja eheä. Sen mystiikka ei tunnu päälle liimatulta, vaan luontevalta. Karikko on upea kuvaus kaikissa kulttuureissa tutusta asiasta: hyvästijätöstä ja irti päästämisestä läheisen kuoleman jälkeen. Tarinan miljööratkaisu nostaa vihdoin arvoonsa ulkomaisissa maagisen realismin kauhukuvauksissa yllättävän väheksytyn ympäristön, 70-lukulaisen syrjäisen leirintäalueen. Land’s End Campingin sopukoista päähenkilöt, 14-vuotias Mitja-poika ja hänen veljensä Vladimir, löytävät elämän, jossa kulkea unen ja toden rajamailla ja johon leirintäalueen ihmiset ovat juuttuneet, summaa raadin puheenjohtaja Oksanen.

Seita Vuorela (s. 1971) on turkulainen ja helsinkiläinen kirjailija, joka on alkujaan kotoisin Keski-Suomesta. Hänen aiempia teoksiaan Viima (2006) ja Usva (2009) on jo käännetty useille kielille. Viima on myös palkittu Ranskassa vuoden parhaana nuortenkirjana.

Voittajateoksen on kustantanut WSOY. Sitä markkinoidaan englanniksi nimellä Reef.

Karikko saa maailmanvalloituksessa tuekseen Aamulehden luovuttaman 5000 euron palkintosumman arvokkaan kummin, Sofi Oksasen. Oksanen on aikamme kansainvälisesti menestynein suomalainen kirjailija, jonka Puhdistuksen käännösoikeudet on myyty yli 40 kielialueelle.

 

Voittajan valinneeseen Tulenkantaja-palkintoraatiin kuuluivat myös Aamulehden vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen, Aamulehden kulttuuritoimituksen esimies Markus Määttänen, Alma Aluemedian kulttuurista vastaava päätoimittaja Matti Posio, tamperelaisen Tulenkantajat-laatukirjakaupan kirjailija-kustantajat Ville Hytönen ja Erkki Kiviniemi sekä Suomalaisen kirjallisuuden vientiorganisaation FILIn johtaja Iris Schwank.

Ensi kertaa jaetun uuden kirjallisuuspalkinnon sääntöjen mukaan raadin puheenjohtajaksi kutsutaan aina vuodeksi kerrallaan suomalainen kirjailija, joka tunnetaan maailmalla. Hänellä on palkittavaa valittaessa veto-oikeus. Palkintoraati päätyi Seita Vuorelan Karikkoon yksimielisesti.

Lisätietoja:

Alma Aluemedian kulttuuritoimituksen vastuupäätoimittaja Matti Posio, puh. 040 7717828, matti.posio@almamedia.fi

Tulenkantajat-kirjakaupan capitano, kirjailija ja kustantaja Ville Hytönen, puh. 040 5023172, ville.hytonen@savukeidas.fi

Aamulehden kulttuuritoimituksen esimies Markus Määttänen, puh. 050 4380914, markus.maattanen@aamulehti.fi

Kirjailija Sofi Oksasen haastattelut / tiedottaja Milla Palovaara, puh. 040 5967973, milla.palovaara@like.fi

Alma Media lyhyesti

Alma Media on digitaalisiin palveluihin ja julkaisutoimintaan keskittyvä mediakonserni. Yhtiön tuotteet tarjoavat uutissisältöjen lisäksi hyötytietoa elämäntyylin, työuran sekä liiketoiminnan kehittämiseen. Alma Median palvelutarjonta on laajentunut Suomesta Pohjoismaihin, Baltiaan ja Keski-Eurooppaan. Yhtiössä työskentelee noin 1 900 ammattilaista (ilman jakajia), joista yli 20 % toimii Suomen ulkopuolella. Alma Median vuoden 2012 liikevaihto oli noin 320 miljoonaa euroa. Yhtiön osake noteerataan NASDAQ OMX Helsingissä. Lue lisää: www.almamedia.fi

  • Julkaistu: 23.3.2013, 19:30
  • Kategoria: Lehdistötiedote, Tiedotteet

Jaa artikkeli