Retail Buying Study 2024: Näin kuluttajaelektroniikka päätyy suomalaisten ostoskoreihin
Tässä artikkelissa käymme läpi Retail Buying Study 2024 -tutkimuksen löydöksiä kuluttajaelektroniikan kategoriassa. Mikäli haluat lukea ensin tutkimuksen tärkeimmistä löydöksistä yleisellä tasolla, voit tehdä sen täällä: Retail Buying Study 2024: Miten suomalaisten ostokäyttäytyminen on muuttunut?
Kuluttajaelektroniikan kategoriassa haastateltiin 515 suomalaista kuluttajaa, jotka ovat ostaneet tuotteita kategoriasta viimeisen 12 kuukauden aikana joko verkosta tai fyysisestä myymälästä. Tutkimuksessa käydään läpi myös 15 suurimmän jälleenmyyjän sekä tunnetuimpien tuotemerkkien mainetta ja asiakaskokemusta.
Elektroniikan ostaminen siirtyy verkkoon
Yli kaksi kolmesta suomalaisesta osti kuluttajaelektroniikkaa viimeisen 12 kuukauden aikana. 39 prosenttia kävi ostoksilla fyysisessä myymälässä ja 37 prosenttia teki ostoksia verkossa. Molempia ostokanavia vuoden aikana käyttäneitä on varsin vähän, vain noin viisi prosenttia. Boomerit (eli 1965 tai aiemmin syntyneet) ostivat elektroniikkaa hieman harvemmin kuin muut sukupolvet.
Retail Buying Study tarkastelee suomalaisten ostokäyttäytymistä sekä yleisellä tasolla että sukupolvittain. Boomereiden lisäksi mukana ovat Gen X (1965-1980), Milleniaalit (1981-1996) sekä Gen Z (syntynyt 1997 tai myöhemmin).
Elektroniikkaa ostetaan verkosta huomattavasti useammin kuin muita vähittäiskaupan tuotekategorioita. Yli 40 prosenttia Gen X:stä, Milleniaaleista sekä Gen Z:sta teki viimeisen vuoden aikana ostoksia verkossa. Milleniaaleista verkkokaupassa asioi lähes puolet (49 %). Sen sijaan Boomereille fyysinen myymälä on edelleen ykköskanava, ja verkkokauppaan Boomereista päätyi vain joka viides.
Myymälän rooli murroksessa
Online-ostamisen kasvava suosio näkyy myös eletroniikkaketju Verkkokauppa.comissa, jonka markkinointi- ja viestintäjohtaja Suvituuli Tuukkanen vieraili alkukesästä Retail Buying Study 2024 -tutkimuksen lanseeraustilaisuudessa Alma-talolla.
”Myymäläasiointi kiinnostaa kuluttajia edelleen, mutta sen rooli on muuttumassa toisenlaiseksi. Meidän on mietittävä, miten me siellä myymälässä voimme vauhdittaa kaupan siirtymistä verkkoon?” Tuukkanen pohti puheenvuorossaan.
Elektroniikan vähittäiskaupan kilpailu muuttuu koko ajan intensiivisemmäksi muun muassa kiinalaisten verkkokauppajättien myötä. Tuukkanen huomautti kotimaisuuden olevan kuitenkin yhä isossa roolissa.
”Noin 60 prosenttia suomalaisista suosii edelleen elektroniikassa suomalaista vaihtoehtoa, koska uskovat niiden olevan vastuullisempia”, hän kertoi viitaten tuoreen vastuullisuusbarometrin tuloksiin.
Voit katsoa koko puheenvuoron Alma Talkin tallenteesta >>
Jokainen sukupolvi aloittaa tiedonhaun verkossa
Kuluttajaelektroniikan ostajille internet on ylivoimaisesti merkittävin tiedon ja inspiraation lähde. 80 prosenttia suomalaisista kuluttajista aloittaa tiedon etsimisen verkossa – ikään katsomatta. Myös printtilähtöisinä pidetyistä Boomereista 82 % etsii ensin tietoa verkosta, joten nyt viimeistään on aika päästää irti ajatuksesta, ettei heitä tavoittaisi digitaalisesti.
Ystävien ja perheenjäsenten merkitys tiedon ja inspiraation lähteenä näkyy elektroniikan kategoriassa poikkeuksellisen korkeana (28 %). Mitä nuoremmasta ikäryhmästä on kyse, sitä suurempi on ystävien rooli suositteluissa.
Kuva 1. Mistä etsit inspiraatiota tai tietoa ennen ostamista? Lähde: RSB2024. Vertailuluvut on koostettu kuudesta tuotekategoriasta vertailukelpoisuuden säilyttämiseksi: Päivittäistavara, kuluttajaelektroniikka, kodinkoneet, urheilu ja ulkoilu, huonekalut ja rakennustarvikkeet.
Internetiä käytetään tiedonhakuun monipuolisesti: Yleisimmin tietoa etsitään joko hakukoneiden kautta tai yleisesti selailemalla (56 %), mutta myös jälleenmyyjien (47 %) ja tuotteiden (40 %) omilta sivuilta. Elektroniikan ostajien inspiraationlähteenä korostuvat lisäksi erilaiset hintavertailusivustot (20 %) sekä kuluttajien omat suositukset (26 %).
Mainostajan näkökulmasta internetin suosio tiedonhaussa nostaa digimarkkinoinnin roolin erityisen tärkeäksi. Ratkaisuja kannattaa hakea digitaalisesta kentästä monipuolisesti ja monelta eri suunnalta.
Henkilökunnan suositteluilla on merkitystä
Fyysisessä myymälässä kuluttaja haluaa nähdä varsinaisen tuotteen ja tutkia sitä. Tämän nosti tärkeimmäksi inspiraationlähteekseen myymälässä 54 prosenttia kuluttajista. Myös muissa tutkituissa kategorioissa tuotteen näkeminen nousee tärkeimmäksi.
Lisäksi elektroniikan ostaja pitää huomattavan suuressa roolissa henkilökunnalta saatuja neuvoja (40 %). Henkilökunnan rooli on tässä kategoriassa poikkeuksellisen korostunut. Ja mitä iäkkäämmästä kuluttajasta on kysymys, sitä tärkeämmäksi rooli muuttuu – Boomereilla se on jopa varsinaisen tuotteen näkemistä suuremmassa arvossa.
Elektroniikan ostajat ovat merkkiuskollisia
Kuluttajaelektroniikan ostajalle tuotemerkki on poikkeuksellisen vahvassa asemassa ostopäätöstä tehdessä: yli puolet elektroniikkaa ostaneista tiesi viimeisimmällä ostokerrallaan jo etukäteen, minkä tuotemerkin he aikovat ostaa. Vain alle kolmannes tuli ostoksille brändin osalta avoimin mielin. Muihin kategorioihin verrattuna ero on selkeä. Tulosten valossa voidaankin todeta, että kuluttajaelektroniikan kategoriassa kuluttajat ovat kaikkein merkkiuskollisimpia.
Retail Buying Studyssa eritellään neljä ostajatyyppiä:
Webroomers: etsivät inspiraatiota verkosta, ostavat kivijalasta.
Store shoppers: etsivät inspiraatiota kivijalasta, ostavat kivijalasta.
Online shoppers: etsivät inspiraatiota verkosta, ostavat verkosta.
Showroomers: etsivät inspiraatiota kivijalasta, ostavat verkosta.
Lopuksi vielä pieni vilkaisu elektroniikan ostajien ostopolkuun
Kun tutkimus toteutettiin edellisen kerran vuonna 2022, vastaajista jopa 94 % ilmoitti tekevänsä pohjatyötä ensin verkossa (etsii inspiraatiota verkossa, ostaa verkosta tai ostaa myymälästä). Tämän vuoden tutkimuksessa verkossa ensin tutkivien osuus on laskenut 82 prosenttiin. Ostopolku alkaa siis yhäkin lähes aina verkosta, mutta kuluttajista osa on palannut koronavuosien jälkeen aloittamaan ostopolkunsa fyysisesti myymälästä.
Koko ostopolkunsa myymälässä (etsii inspiraatiota myymälässä, ostaa myymälästä) suorittaneiden osuus on yli kolminkertaistunut edelliseen tutkimukseen verrattuna. Vuonna 2024 myymälätoimijoiksi profiloitui 17 prosenttia vastaajista, kun kaksi vuotta aikaisemmin heitä oli 5 prosenttia.
Ikäryhmittäin tarkasteltaessa sekä Gen Z, Milleniaalit ja Gen X vievät koko ostopolkunsa useimmiten verkossa. Boomereiden kohdalla käyttäytyminen muuttuu radikaalisti: heistä yleisin ostajatyyppi tutkii verkossa mutta ostaa myymälästä. Samalla Boomereiden kohdalla korostuu myös koko ostopolkunsa myymälöissä suorittaneiden osuus.
Kaikista viime vuonna elektroniikkaa ostaneista hieman yli puolet teki viimeisimmän ostoksensa fyysisessä myymälässä.
Retail Buying Study 2024 -tutkimuksessa selvitettiin myös eri kategorioiden ostokokemukseen liittyviä tekijöitä sekä jälleenmyyjien asemaa markkinassa. Mikäli olet kiinnostunut kuulemaan, miten kuluttajaelektroniikan ostokokemusta voidaan parantaa tai millainen on eri jälleenmyyjien tai tuotemerkkien maine, ota yhteyttä omaan mediamyynnin yhteyshenkilöösi ja käydään tuloksia läpi yhdessä!
Katso Alma Talk -tallenne:
- Julkaistu: 18.11.2024 klo 15:59
- Kategoria: Mainostajalle
- Teema: Retail Buying Study, Tutkimus