Vaikuttaako kalusto videon lopputulokseen?
Kuvissa on eroja.
”Onpa sulla iso kamera, tolla saa varmaan hyviä kuvia!”. ”Voitko sä tulla ottamaan jotain kivoja kuvia, kun sulla on se hieno kamera?”
Kyllä, isolla ja hienolla kameralla saa hyviä kuvia. Toki hyviä kuvia voi saada myös kännykällä tai vaikkapa 80-luvun filmikameralla. Ammattikuvaajat tykkäävät käyttää parasta mahdollista kalustoa tietystä syystä ja kalustoa on usein paljon, mutta myös huonommalla ja kevyemmällä kalustolla voi yhtä hyvin saada hienoa jälkeä aikaiseksi. Mutta kuinka paljon ja missä tilanteissa kuvauskalustolla on oikeasti väliä?
Kuvaamista on monenlaista. Maisemakuvaus ja urheilukuvaus ovat kaksi täysin eri asiaa ja molemmat vaativat täysin erilaiset työkalut. Videon kuvaaminen vaatii kalustoa, jolla ei tee valokuvatessa yhtään mitään. Se, mitä kalustoa ja miten paljon kalustoa tarvitset, riippuu siis täysin siitä, mitä kuvaat. Teen tässä kirjoituksessa hieman yleistyksiä, jotta aihe pysyisi mahdollisimman simppelinä.
Kalustoissa on eroja.
Pääsääntöisesti kalustolla on suuri merkitys lopputulokseen, olipa kyseessä valokuva tai video mistä tahansa aiheesta. Paremmilla linsseillä saa terävämpää ja yleisesti ottaen paremmalta näyttävää kuvaa ja paremmalla kameralla voi saada parempaa resoluutiota. Useammalla valolla voi luoda paremman valaistuksen ja jo yhdellä lisävalolla voidaan parantaa tilan valoa kuvaustilanteeseen sopivammaksi. Mikään kalusto ei kuitenkaan hyödytä mitään, jos kuvaaja ei osaa käyttää kalustoa. Jos Oscar-tasoinen kuvaaja saa käsiinsä iPhonen, on laatu varmasti uskomattoman kaunista. Jos taas aloittelijalle annetaan kymmenien tuhansien eurojen arvoinen kalusto, ei lopputulos ole ihanteellista.
Kuvaajissa on eroja.
Kalustosta puhuttaessa ei siis olekaan oikeasti kyse siitä, mitä kalustoa käytetään. Kyse on siitä, kuka kyseistä kalustoa käyttää. Ammattilainen, joka tietää mitä tekee, osaa hyödyntää suurta määrää kalustoa monipuolisesti. Aloittelija ei taas välttämättä edes tiedä, mitä minkäkinlainen objektiivi tekee. Kun ammattilaiselle antaa käsiinsä huippukaluston, on laatukin varmasti huippua. Vaikka ammattilainen pystyisi tuottamaan hyvää jälkeä kehnommalla kalustolla, on osaavissa käsissä kuitenkin järkevää käyttää mahdollisimman hyvää kalustoa. Ammattilainen myös tietää, mikä kalusto sopii mihinkin tarkoitukseen.
Tilanteissa on eroja.
Toki on myös tilanteita, joissa suuri kalusto on vain tiellä. Jos haluat vaikkapa jakaa nopeasti kuvan sosiaaliseen mediaan, on fiksuinta käyttää kännykkää. Jos haluat lähettää pikaisen videotervehdyksen kaverille, ei ole järkeä käyttää tunteja videon kuvaamiseen ja editointiin. Jos olet kävelyllä ja näet jotain mahtavaa, ei kuvaa kannata olla ottamatta vaikka mukanasi olisikin vain älypuhelin. Itse sisältö ja sen käyttötarkoitus määrittelee myös paljon sitä, minkälainen kalusto kannattaa käytössä olla.
Jotenka siis, onko kuvauskalustolla väliä? Kyllä on, mutta toisaalta ei. Tietyt asiat onnistuvat paremmin tietyllä kalustolla ja paremmalla kalustolla saadaan monesti teknisesti parempaa laatua aikaiseksi. Tärkeintä kuitenkin on se, kuka kyseistä kalustoa käyttää ja mitä sisältöä ollaan tekemässä. Eivät huippu-uuni, terävät veitset ja maailman parhaat paistinpannutkaan tee kenestäkään Michelin-tason kokkia.
Kasper Garam
Alma Brand Studio
Videotuottaja, AMR