Lyhyt video on se juttu – vai onko?

Tänä päivänä kuulee usein siitä, että kannattaa tehdä lyhyitä videoita, ne on ne mitkä toimii. Totta. Kun halutaan saada somea tai uutisvirtaa selailevan työmatkalaisen huomio helposti, mikäs sen parempi tapa. Eikä siinä kiireessä ole pitkää videota aikaa katsella.

Aamuruuhkassa katsekontakteja vältellen, silmät puhelimeen liimautuneena, videolla saa hyvin huomion. Jotkut jopa päätyvät klikkaamaan, jos mainos oikein kolahtaa tai tarjous on ohittamaton. Ainakin mainostajan nimi jää mieleen ja ehkä töistä päästyään päätyy käyttämään kyseisiä palveluita. Takaraivoon jää päiväksi hautumaan ajatus tuotteesta. Toimii siis.

Mikä video brändinrakentamiseen?

Miten sitten pidempiaikaisen muistikuvan luomisessa ja brändin rakentamisessa? Millainen video siihen toimii? Nyt haluaisin hetkeksi osallistaa. Ajattele kaikkia videoita mitä olet  elämäsi aikana nähnyt. Mikä tai mitkä videot ovat jääneet mieleen? Ei tarvitse olla mainos, voi olla joku muukin videopätkä. Mieti hetki.

Kun kysyin tätä muutamalta tuttavaltani, vastauksia tuli monenlaisia. Yksi asia oli kuitenkin yhtenäinen, yhdenkään mieleenpainuvimmat videot eivät olleet 15-sekuntisia somevideoita.

Kahvimainoksien määrä yllätti vastauksissa. Tai ei sen pitäisi yllättää. Suomessa on tehty monta vuosikymmentä mahtavia kahvimainoksia. Kun Juhla Mokka mainoksesta tuttu sävel alkaa soimaan, varmasti suurin osa suomalaisista osaa yhdistää sen oikeaan tuotteeseen ja slogan tulee heti mieleen. Myös Costa Rican Mörökölli -mainos oli vielä mielessä parin vuosikymmenenkin jälkeen. Uudemmista Presidentti kahvin Suomalainen ikoni -mainokset ovat selvästi myös jääneet ihmisten mieleen.

Mieleenpainuvimmat videot eivät ole olleet 15 -sekuntisia somevideoita.

Myös teleoperaattoreiden mainokset olivat jääneet mieleen. Päällimmäisenä DNA:n “Mutsis on” ja Telen “Olutta on, minä tarjoan”. Nuorimmat vastaajat eivät olleet edes syntyneet, kun Telen mainos pyöri televisiossa, mutta osalle se oli silti tuttu. Ei kaupallisiin liittyvistä videoista monen vastauksessa tuli Studio Julmahuvin klassikko-sketsi Roudasta Rospuuttoon.

Itse kun pohdin tätä asiaa, päädyin katsomaan Monty Pythonin Kuollut papukaija -sketsiä. Kyselyn videoista lyhyin on 40 sekuntia pitkä ja pisimmät lähemmäs 5 minuuttia. Tämän epätieteellisen kokeen tuloksesta voisi siis päätellä, että jos haluaa luoda pitkän muistijäljen katsojaan, erottuva ja mieleenpainuva idea on se juttu, ei kesto. 

Palatakseni tuohon kysyvään otsikkoon. Kyllä, lyhyt video on se juttu, mutta niin on myös pitkä. Ei siis kannata lähteä automaattisesti tekemään lyhyttä videota, vaan pohtia mitä haluaa saavuttaa.

Mutsis on! .. jätä muistijälki.

Matti Nousiainen

Matti Nousiainen

Alma Brand Studio

Videokuvaaja-editoija, tiimiesimies, AMR