Brändivideo


Mikä on brändivideo ja miksi sellainen kannattaa tehdä?

Mediassa puhutaan jatkuvasti brändeistä. Markkinointiyritykset auttavat yrityksiä brändäämään ja vahvan brändin tärkeyttä korostetaan jatkuvasti. Brändiin ja brändäämiseen panostaminen kannattaa, sillä rehellisesti sanottuna yrityksesi tuskin on tuotteiden tai palveluiden osalta uniikki. Lähes mitä tahansa voi ostaa myös muualta, mahdollisesti halvemmalla tai parempilaatuisena. Kuluttajan valinta määräytyykin usein brändin ja brändimielikuvan takia. Yritys voi brändätä itseään monella tavalla ja yksi parhaita keinoja on tehdä brändivideo. Mutta mikä oikein on brändivideo, miksi sen teko kannattaa ja mitä sen teko yritykseltä vaatii?

Jotta voimme ymmärtää brändivideoiden merkityksen, pitää ehkä aluksi hieman miettiä sitä, mitä edes tarkoittaa ”brändi”. Suurin osa meistä kyllä tietää mikä on video, mutta brändin käsite voi olla hieman häilyvämpi. Eikä sen selittäminenkään ihan yksinkertaista ole, sillä brändi ei ole suoranaisesti mitään konkreettista.

Mitä teet ja miten teet sen?

Yritykselläsi on tuotteita tai palveluita. Tuotteet ja palvelut kertovat mitä yrityksesi tekee. Ehkäpä yrityksesi tekee suklaata tai vaatteita tai tarjoaa ruuan kotiinkuljetusta. Nämä eivät kuitenkaan vielä kerro mitään brändistäsi. Yritykselläsi on myös logo, kivat tuotepakkaukset, nettisivu kivalla väripaletilla ja hauskoja somepäivityksiä. Suklaasi voi olla paketoituna siniseen kääreeseen, vaatteissasi on tasapaksuista raitakuviota tai ruokalähettisi ovat pukeutuneet vaaleansinisiin asuihin. Fazer, Marimekko ja Wolt ovat kaikki meille suomalaisille tuttuja brändejä ja nämä edellä mainitut elementit auttavat meitä tunnistamaan nuo brändit. Kyse on hyvästä brändäyksestä. Kyse on siitä miten yritys toimii, mutta edelleenkään ei olla itse brändin ytimessä.

Mikä on brändi?

Brändissä kyse on siitä miksi yritys tekee sitä mitä se tekee. Brändissä on kyse yrityksen olemassaolon merkityksestä. Brändissä on kyse siitä, minkälaisessa maailmassa yritys haluaa elää. Brändissä on kyse arvoista. Tämä brändin ydin, ”miksi”, tuodaan esiin brändäämällä, ”miten”, ja brändin ydin tarjoillaan kuluttajille tuotteiden ja palveluiden kautta, ”mitä”.

Brändin ydintä on usein vaikea nähdä päällepäin, minkä takia brändit tunnistetaan väreistä ja logoista, mutta lähes poikkeuksetta kaikilla vahvoilla brändeillä on taustalla jokin merkityksellinen syy liiketoiminnalleen. Kaikki Applen laitteet tunnistetaan puraistusta omenasta ympäri maailman, mutta eihän yrityksellä ole oikeasti mitään tekemistä hedelmien kanssa. Applen logo juontaa juurensa Isaac Newtoniin, joka mullisti maailmaa. Kuten Newtonkin, myös Apple halusi mullistaa maailmaa. Jotta sinä voit lähteä brändäämään yritystäsi, täytyy sinun siis kiteyttää yrityksesi syy, merkitys, arvot ja sanoma.

Brändi tutuksi brändäämällä

Brändääminen on siis yrityksesi arvojen esiintuomista erilaisin keinoin. Tuotepakkauksesi materiaalivalinnat, nettisivujesi fontti ja Instagram-tilisi kuvamaailma ovat kaikki keinoja tuoda esiin brändiäsi. Brändistäsi tulee todella erilainen mielikuva riippuen käyttämistäsi väreistä ja sanavalinnoista. Yksi vahvimmista brändäämisen keinoista on brändivideot. Videot ovat hämmästyttävän moniulotteinen media. Videossa voi yhdistää kuvaa, ääntä ja grafiikkaa. Samaan aikaan on mahdollista herättää tunteita ja antaa informaatiota katsojalle.

Brändivideossa ei kuitenkaan kannata lähteä kertomaan liikaa yrityksen tuotteista tai palveluista, sillä, kuten todettua, ne eivät ole brändisi ydin. Brändivideossa tulee keskittyä yrityksesi arvoihin. Voit myös kertoa yrityksesi historiasta ja näin tehdä yrityksestäsi samaistuttavamman. Videolla voit myös tuoda helposti esiin yrityksesi tone of voicea, eli sitä, miltä yrityksesi kuulostaa. Kuuluuko yrityksen brändiin hassuttelu vai vakava ote? Oletteko energisiä vai rauhallisia? Rakastatteko luontoa vai kuuluuko sydämenne kaupunkeihin?

Miksi juuri video?

Kaiken tämän saa tuotua esiin videolla hyvinkin lyhyessä ajassa, juuri sinun tyylilläsi. Toki samat asiat saa kerrottua yleisölle myös tekstein, kuvin ja grafiikoin, mutta videot kiinnittävät tutkitusti paremmin huomion. Videosisältöä kulutetaan huomattavasti enemmän ja niiden äärelle pysähdytään sosiaalisessa mediassa useammin kuin valokuvien tai pelkkien tekstipäivitysten kohdalle. Videot ovat siis monipuolisia, kunkin yrityksen tyylille räätälöitävissä ja huomiota herättäviä.

Jotta yrityksesi pärjää ja erottuu massasta, tarvitset siis hyvän, tunnistettavan ja samaistuttavan brändin. Yksi erittäin tehokas keino on tehdä brändivideo. Jos brändisi perusta on vakaa, on brändivideon tekeminen suhteellisen helppoa, sillä pohja on jo olemassa. Hyvin tehty ja laadukas brändivideo kestää aikaa, sillä brändisi peruselementtien ei pitäisi vuosien varrella pahemmin muuttua. Siihen kannattaa panostaa, ja jos yrityksen sisältä ei löydy tietotaitoa laadukkaan videon tekemiseen, voit aina kääntyä ammattilaisten – kuten Alma Brand Studion – puoleen.

Kasper Garam

Kasper Garam

Alma Brand Studio

Videotuottaja, AMR