Jussimaaniittypaakuva3

Alma madaltaa mediatalojen reviirirajoja – kehitysputkessa uusia digipalveluja

Alman alue –ja paikallismedioihin keskittynyt Alma Regions vahvistaa asemiaan vauhdilla muuttuvassa mediakentässä. Reviiri-hankkeessa kehitetään yhä parempia digitaalisia palveluita.

 

”Median käyttökokemus on yhä enemmän digitaalinen, ja printtiorientoitunut paikallismediakin menee digitaalisempaan suuntaan. Yhtenäiset ratkaisut pienentäisivät kaikkien lehtiemme kustannuksia.”, sanoo Alma Regionsin digitaalisen liiketoiminnan johtaja Jussi Maaniitty.

Maaniitty vetää Alma Regionsin Reviiri-hanketta, jonka ensimmäisessä vaiheessa on tutkittu uusia digiratkaisuja. Joidenkin osalta ollaan edetty jo pilottivaiheeseen.

Alman eri alueellisten lehtien verkkopalvelut toimivat pääosin jo samalla alustalla. Käyttöön halutaan tuoda nyt uusia palveluita ja ominaisuuksia.

”Tavoitteena on luoda alusta, jota on mahdollisuus tarjota myös muille toimijoille. Media-alalla pitäisi tehdä huomattavasti laajemminkin yhteistyötä yli rajojen – myös yritys- ja konsernirajojen”, Maaniitty sanoo.

Ajatus on rohkea, ja matka siihen voi olla vielä pitkä. Maaniitty kuitenkin muistuttaa, että suomalaisten kannattaisi yhdistää voimiaan. ”Alusta ei ole mediataloille liiketoimintaa. Silti jokainen rakentaa omia alustojaan itse ja kalliisti, vaikka ominta tekemistä pitäisi olla sisältöjen tuotanto. Kilpailu tulee ulkomailta, miksi siihen ei vastattaisi yhdessä?”

Reviiri-hankkeen ytimessä on erilaisten sisältöjen räätälöinti, joka perustuu yhä vahvemmin paikkatiedon hyödyntämiseen, myös sisätiloissa. Avainasemassa ovat älypuhelimet, jollainen löytyy jo jokaisen taskusta ja joka kaivetaan päivän aikana esille jopa 200 kertaa.

”Vaikka paikkatietoa kerätään jo nyt, sen käyttö on aika vähäistä. Sitä käytetään mainontaan, mutta niukasti sisällöllisiin asioihin”, Maaniitty sanoo.

Reviiri mahdollistaa myös uutispalveluiden kannalta merkityksellisten asioiden seuraamisen: Milloin asiakas kävi lukemassa uutisia? Mitä hän luki? Missä hän on? Näiden muuttujien perusteella kuluttajalle voidaan lähettää häntä kiinnostavia, sijaintiin perustuvia uutisia, juuri oikeina hetkinä.

Puhelimen kautta voidaan myös tuottaa hyvinkin personoituja palveluja.

”Kun tiedämme, missä asiakas on milläkin hetkellä, voimme lähettää vaikka räätälöityjä lounastarjouksia. Tai kun hän istuu lääkärin odotushuoneessa, voimme tarjota päivän lehden tutustuttavaksi ja houkutella häntä tilaajaksi”, Maaniitty visioi.

Reviirissä tätä personointia automatisoidaan. Aiemmin se on vaatinut asiakkaalta palvelun asetusten säätämistä.

Maaniitty näkee isoja mahdollisuuksia: ”On hyödyllistä tietää asiakkaista enemmän kuin ollaan ehkä osattu unelmoidakaan.”

Kuitenkin moni vierastaa ajatusta seurannasta. Alma Regionsissa tunnetaan aiheeseen liittyvät riskit.

”Tätä tehdään hyvin varovaisesti, sillä luottamuksen pitää säilyä. Kulttuurin ja ymmärryksen muutos ei ole välttämättä nopea.”

Myös internetin mainonta ja sisältömarkkinointi ovat murroksessa. Reviirin myötä Alma voi tarjota kaupallisten kumppanien sisällöille parempaa näkyvyyttä. Kumppaneille avautuu muun muassa mahdollisuus syöttää sisältöä itse median uutisvirtaan.

Herää kysymys riittävän laadun varmistamisesta, mutta Jussi Maaniitty uskoo kokeilukulttuurin voimaan.

”Alussa varmasti joudutaan oppimaan ja ohjeistamaan. Voimme tarjota myös apua sisältöjen tekemisessä sekä auttaa muun muassa tehokkaiden otsikoiden terävöittämisessä.”

Reviiri on vielä kesken, mutta tärkeintä on nyt liike.

”Meillä on nyt ymmärrystä siitä, mitä uusi media-alusta voisi olla, ja iso osa kokeilluista asioista on päätynyt valmiiksi ratkaisuiksi ja ominaisuuksiksi. Alma on hyvin investointikykyinen yritys, joten ei liene mitään syytä, etteikö hyvää kehitystä jatkettaisi.”

  • Päivämäärä: 12.6.2017, 00:00
  • Uutisen tyyppi: Uutinen
  • Teema: Digitaalisuus

Jaa artikkeli:

Lue seuraavaksi:

Mies, jolla on puhelin kädessä

Älypuhelinten yleistyminen vaikuttaa lukutottumuksiin

Muutama viikko sitten julkaistun Kansallisen Mediatutkimuksen mukaan suomalaisten lukutottumukset ovat kääntymässä yhä mobiilimmaksi. Vaikka painettu sanomalehti on edelleen kaikista suosituin lukumuoto, ensimmäisen kerran matkapuhelinten suosio sanoma- ja aikakauslehtien lukemisessa ohitti tietokoneet.

Digitaalisuus
AlmaSeanSullivanTHUMB1

Mainoshuijaukset kuppaavat mainostajien rahaa ja ärsyttävät kuluttajaa

Klikkibotteja, väärennettyjä IP-osoitteita, keinotekoista liikennettä, kopioituja sivustoja, kadonneita mainosnäyttöjä… Muun muassa tätä kaikkea pitää sisällään verkkorikollisuuden muoto, joka tunnetaan nimellä mainoshuijaukset (ad fraud). Ongelma on kasvanut erityisesti verkkomainonnan ohjelmallisen ostamisen yleistyttyä.

Digitaalisuus
BrandbastionTHUMBNAIL

Kohti parempaa vuorovaikutusta verkossa

Nettikiusaamista, trollausta, vihapuhetta, asiattomuuksia. Keskustelut verkossa tuntuvat käyvän aina vain rankemmiksi. Anonyymien kommenttien lisäksi myös omalla nimellä ja profiilikuvalla saatetaan laukoa rajuja mielipiteitä vähemmistöjen edustajista, maahanmuuttajista, poliitikoista, julkisuuden henkilöistä ja jopa yrityksistä. Tyrehdyttääkö nettiviha pian verkkokeskustelut kokonaan?

Digitaalisuus
AamulehtiTHUMBNAIL2

Aamulehti geokohdennuksella kesän ajan ilmaiseksi Särkänniemen asiakkaille

Alma Media pilotoi Tampereen Särkänniemessä geokohdennukseen perustuvaa palvelua, joka tarjoaa Aamulehden lukuoikeuden veloituksetta huvipuistoalueella vieraileville asiakkaille. Geokohdennuksella voidaan jatkossa toteuttaa myös muita sisältöpalveluita.

Digitaalisuus