Alma Media > Tiedotepankki > 2015 > 2015 > 2015 > Paha mainonta, hyvä goodvertising
brainprint_thomas_kolster_770x370

Teema: Ajatusjälki
Julkaistu
: 11.11.2014
Teksti: Samuli Kotilainen 
Kuvat: Casper Helmer

Paha mainonta, hyvä goodvertising?

Roskan puhumisen aikakausi on ohi, sanoo Helsinkiin tiistaina saapuva Thomas Kolster. Hän levittää mainontaan uutta ajattelumallia, jonka nimi on goodvertising. Aito hyvän tekeminen voi olla voimakas kilpailuetu ja voi nostaa mainonnan uudelle tasolle – kunhan hommaa ei hoideta väärin.

”Me olemme olleet osa ongelmaa. Me haluamme olla osa ratkaisua.”

Nämä lauseet Thomas Kolster sai yleisön toistamaan Sustainable Brands -konferenssissa toukokuussa Istanbulissa. Niihin kiteytyy varmasti hänen viestinsä myös tiistaina, kun hän vierailee yhtenä pääpuhujista Alma Median Slush-tapahtuman yhteydessä järjestämässä Creation2015-tilaisuudessa. 

Kolsterin tavoite ei ole vaatimattomimmasta päästä. Hän pyrkii muuttamaan mainonnan maailmaa ja yritysten toimintaa. Hänen mielestään mainontaa (advertising) on käytetty lukemattomien ihmiskuntaa vahingoittavien asioiden edistämiseen, minkä ihmiset ovat jo huomanneet. Kolsterin ratkaisu on Goodvertising, jossa mainonnasta tulee keino hyvän tekemiseen.

Goodvertisingilla brändiä rakennetaan tekemällä aitoja, myönteisiä ja merkityksellisiä asioita, usein yhdessä asiakkaiden kanssa.

”Kun itse työskentelin mainonnan parissa, huomasin, että monet mainostajat ovat menettäneet tuntuman muuhun maailmaan”, kertoo Tanskassa asuva Kolster.

Mainostajat eivät ole huomanneet, että ihmisten ajattelu on muuttunut. Ostamista ja kuluttamista ei välttämättä pidetä enää myönteisenä asiana ja esimerkiksi ympäristöä ajatellaan aiempaa enemmän.

Tämä johtaa usein syvään epäluuloon itsekkäiksi miellettyjä yrityksiä kohtaan.

”En halua yritysten käpälöivän millään tavalla elämääni”, tokaisi eräs ranskalainen opiskelija Kolsterin mukaan.

Tällaisessa ilmapiirissä on vaikeaa luoda toimivaa mainontaa, mutta Kolster uskoo, että Goodvertising voi muuttaa tilanteen.

Dove ja Volvo tekevät jo oivaltavaa goodvertisingia. Miten muuten yritykset voisivat hyödyntää Kolsterin ideaa?

”Tee ainakin jotain. Kyse ei tarvitse olla valtavan suuresta asiasta”, Kolster ehdottaa.

Kannattaa miettiä, mikä on merkityksellistä itselle ja asiakkaille ja miten saadaan ihmiset mukaan. On tärkeää olla aito.

”Yksi suurimmista mokista on jonkin tekeminen ilman, että aidosti tarkoittaa sitä tai suora valehtelu lyhytaikaisen markkinointihyödyn saamiseksi”, Kolster painottaa.

Sosiaalisen median aikana epärehellisyydellä on lyhyet jäljet. Entäs jos asiat eivät ole kunnossa tai yhtiö mokaa?

”Ei ole vaarallista myöntää virheitään. Yritysten tulisi olla rehellisiä siitä, millainen vaikutus niiden toimilla on”, Kolster sanoo.

Mitä goodvertising on?

  • Nosta alaston totuus esiin. Kerro rehellisesti yrityksen toiminnan vaikutuksista.
  • Unohda yrityksen sosiaalinen vastuu, ajattele mieluummin sosiaalisia mahdollisuuksia.
  • Älä ajattele vain määräyksiä ja lain vaatimuksia. Mieti, mitä hyvää yritys voisi tehdä.
  • Sitouta mukaan kaikki asiallesi tärkeät ihmiset, mutta myös muut.